Ismét bezárt a zavargásoktól tartó Egyiptomi Múzeum

Vágólapra másolva!
Az új lendületet kapó egyiptomi megmozdulások miatt átmenetileg bezárt a kairói Egyiptomi Múzeum. A két hónappal ezelőtti, Hoszni Mubarak távozásával végződő felkelés során több értékes alkotást is elloptak a múzeumból, ezért most óvintézkedésből zárják be az épület kapuját.
Vágólapra másolva!

Az újból fellángoló politikai nyugtalanság miatt ismét bezárt a kairói Egyiptomi Múzeum. Az intézmény szombaton meghatározatlan időre zárta be kapuit a látogatók előtt. A múzeum a politikai megmozdulásoknak helyet adó Tahrír tér közvetlen közelében áll, a tüntetők és a hadsereg összecsapásában legalább ketten meghaltak, sokan megsebesültek még pénteken. A Muzulmán Testvériség és több más politikai csoport által tüzelt tüntetők elégedetlenek a katonaság által vezérelt átmenettel, gyorsabb haladást, a régi vezetők leváltását, valamint a korábbi elnök, Hoszni Mubarak felelősségre vonását követelik. Erről itt olvashat bővebben.

A BBC brit közszolgálati médium értesülései szerint a hadsereg vasárnap bejelentette több, még a Mubarak-rezsim alatt kinevezett kormányzó eltávolítását, ami az újrakezdődött tüntetések egyik fő követelése volt.

Záhi Havvász, az antikvitásokért felelős miniszter, az egyiptomi Legfőbb Régészeti Tanács vezetője óvintézkedésnek nevezte a világhírű múzeum átmeneti bezárását. A Hoszni Mubarak elnök rendszerének megdöntését célzó, év eleji felkelés komoly károkat okozott a múzeumban. A felkelők betörtek az épületbe, 54 alkotást elloptak, beleértve Tutanhamon fáraót ábrázoló két aranyozott faszobrot is.

A politikai rezsim bukása után a hadsereg helyiségeket tart fenn a múzeumban, a hírek szerint a katonai rendőrség emberei március elején több tüntetőt megkínoztak az épületben. Megfigyelők felhívták a figyelmet arra, hogy a múzeum ilyen célú használata súlyos következményekkel járhat, és többek közt a műkincsek védelméről szóló nemzetközi megállapodások megszegését jelenti.