Bojkottálta az állami megemlékezést az egy éve meghalt lengyel elnök ikertestvére

Vágólapra másolva!
Egy éve szenvedett tragikus balesetet Lech Kaczynski elnök repülőgépe az oroszországi Szmolenszkben. Az elnök és kíséretének halálával végződő baleset évfordulóján hatalmas megemlékezéseket tartottak Lengyelországban, de Kaczynski ikertestvére bojkottálta az állami rendezvényt, és saját ünnepséget rendezett.
Vágólapra másolva!

Vallási ceremóniák és utcai rendezvények kezdődtek vasárnap Lengyelországban, ahol a szmolenszki légi katasztrófáról emlékeznek meg. Az egy évvel ezelőtt történt balesetben vesztette életét Lech Kaczynski elnök és kísérete. A tragédia évfordulójára a hivatalos szertartás mellett külön megemlékezést szervezett az elhunyt elnök ikertestvére, Jaroslaw Kaczynski volt kormányfő is.

Nyolc óra 41 perckor, az egy évvel korábbi katasztrófa időpontjában Bronislaw Komorowski államfő és Donald Tusk kormányfő megkoszorúzta az áldozatok emléktábláját a Lengyel Hadsereg Templomában. Ezalatt Jaroslaw Kaczynski az elnöki palota előtt helyezett el koszorút támogatóinak körében. Kaczynski hevesen bírálja a kormányt, amiért az átengedte a baleset kivizsgálását Oroszországnak, és nem utasította el az orosz vizsgálat megállapításait.

A Lech Kaczynski lengyel elnököt, hitvesét és magas rangú kíséretét szállító Tu-154M típusú, szovjet gyártmányú repülőgép 2010. április 10-én, a sűrű köd ellenére végrehajtott leszállás közben zuhant le a szmolenszki Szevernij katonai repülőtér mellett. A szerencsétlenséget senki sem élte túl. A küldöttség az oroszországi Katinyba (Katyn) tartott, a szovjet titkosszolgálat (NKVD) által 1940-ben ott és a környéken lemészárolt mintegy 20 ezer lengyel hadifogoly és civil emlékhelyén tartandó szertartásra.

Vita egy emléktábláról

Az orosz külügyminisztérium vasárnap nyilatkozatban utasította vissza a lengyel tiltakozást, amiért a szmolenszki hatóságok lecserélték a Lech Kaczynski lengyel államfő repülőgép-katasztrófájának helyszínén elhelyezett lengyel emléktáblát. A lengyelek azt kifogásolták, hogy a tábla immár kétnyelvű, és hogy mind a lengyel, mind az orosz feliratból kimaradt, hogy az államfő az 1940-ben lemészárolt lengyel hadifoglyok katyni emlékhelyére tartott. Az orosz nyilatkozat megállapította: a két államfő hétfőre tervezett helyszíni látogatása előtt jó előre tájékoztatták Varsót a tábla kicserélésének szükségességéről, mivel az Oroszországi Föderáció területén minden emléktáblán van orosz felirat.

A nyilatkozat ugyancsak felidézi, hogy a felek eredetileg abban állapodtak meg, hogy emlékhelyet emelnek a helyszínen, és annak elkészültéig elhelyeztek egy emlékkövet. Erre helyezte el a lengyel fél a táblát, az oroszok szerint előzetes egyeztetés nélkül. Diplomáciai csatornákon haladéktalanul kérték, hogy a lengyel fél "oldja meg a maga teremtette problémát, de nem reagált" - szól a közlemény.