Mubarak felelősségre vonásáért tüntettek Egyiptomban

Vágólapra másolva!
Ezrek tüntettek Hoszni Mubarak felelősségre vonásáért Kairóban pénteken. A tüntetőket irányító szervezet szerint túl lassú az egyiptomi hadsereg által vezérelt átmenet. Szombat hajnalban a katonaság próbálta meg szétszórni a Tahrír téren gyülekező tömeget.
Vágólapra másolva!

Több ezren tüntettek pénteken este Kairóban a februárban lemondott Hoszni Mubarak felelősségre vonásáért - írja a CNN. A múlt pénteki tüntetéshez képest jóval többen voltak a Tahrír téren, miután a Muzulmán Testvériség is mozgósította az embereket, hogy ezzel is nyomást gyakoroljon az egyiptomi hadseregre, amely az államfő februári távozása óta irányítja az országot.

Az egyiptomi Január 25-e koalíció szóvivője a CNN-nek elmondta, hogy a forradalom idején alakult politikai tömbök egységesen Hoszni Mubarak felelősségre vonását követelik. A korábbi államfőt korrupcióval és a január-februári megmozdulásokban elhunyt tüntetők életének kioltásával vádolják a tüntetők. A szóvivő szerint ez a hadsereg utolsó esélye, hogy lépjen, ha Mubarakot nem helyezik hamarosan vád alá, akkor a tüntetőkből menetet szerveznek, és az államfő Sarm es-Sejk-i nyaralójához mennek - mondta.

Az egyiptomi forradalom szimbólumának tartott Tahrír téren összegyűlt tömegben több katona is volt, akik kiálltak a tüntetők mellett. Korábban az egyiptomi hadsereg vezetése letartóztatással fenyegette meg a tüntetőkhöz átálló katonákat.

Szombat hajnalban a katonaság megrohamozta a Tahrír teret, hogy szétszórja az ott összegyűlt, gyorsabb demokratikus változást követelő tüntetőket, és őrizetbe vegye a hozzájuk csatlakozott katonákat. Többeket elvonszoltak és katonai teherautóra raktak, miközben a tér közepén a tiltakozók körbevették és testükkel védelmezték a hozzájuk csatlakozott katonákat. Sokan a tér körüli mecsetekben kerestek menedéket. A katonák a támadás kezdete után mintegy három órával visszavonultak, s a teret újból elfoglalták a tüntetők. A hivatalos források szerint egy, orvosi jelentések szerint két halottja van a szombat hajnali összecsapásnak, legalább hetvenen megsérültek.