Kadhafi harckocsijait és fegyverraktárait lőtte a NATO

Vágólapra másolva!
A NATO közlése szerint "minimális emberélet árán" sikerült megsemmisíteni több harckocsit Kadhafi hadseregéből, illetve több fegyverraktárát is.
Vágólapra másolva!

NATO-vadászgépek megsemmisítették Líbiában a Moammer el-Kadhafi líbiai vezetőhöz hű haderő több harckocsiját és fegyverraktárát - jelentette be szombat este Nápolyban az észak-afrikai országban zajló hadműveletek parancsnoka.

Charles Bouchard kanadai tábornok tájékoztatása szerint "egy sor" - egyes hírek szerint 17 - harckocsit lőttek ki, közülük többet a nyugati országrészben, az ostromlott Miszrátában.

A NATO bő egy hete vette át a líbiai hadműveletek irányítását; a katonai szervezet azóta most számolt be először részletesebben hadszíntéri sikerekről.

A közlés szerint "minimális" emberélet kioltása árán semmisítették meg a harckocsikat és a fegyverraktárakat. Kadhafi hírek szerint továbbra is emberi pajzsként használja a civil lakosságot; lakóházak és mecsetek mellé telepíti a NATO-gépek elsődleges célpontjának számító nehézfegyvereket.

A Kadhafi ellen harcoló felkelők az utóbbi napokban bírálták a NATO-t, amiért nem mér keményebb csapásokat a líbiai vezető haderejére.

Közben szombaton folytatódtak a harcok Adzsdábíjánál. Ha a Kadhafihoz hű erőknek sikerülne elfoglalniuk a várost, onnan kiindulva támadást indíthatnának a felkelők fellegvára, az onnan 160 kilométernyire északra fekvő Bengázi ellen.