A Kaczyinski-tragédia emléktáblája miatt háborog Varsó

Vágólapra másolva!
Felháborodott a lengyel kormány, amiért az oroszok másik emléktáblát helyeztek el a Szmolenszknél lezuhant Lech Kaczyinski volt lengyel elnök és kísérete tavalyi tragédiáját megörökítő tábla helyére. Varsó szerint elképzelhető, hogy Komorowski lengyel elnök mégsem repül emiatt az idei közös orosz-lengyel megemlékezésre.
Vágólapra másolva!

Éles vita alakult ki Moszkva és Varsó között amiatt, hogy Szmolenszkben az orosz fél eltávolított egy emléktáblát, amelyet lengyel polgárok helyeztek el az egy éve Katynba (Katiny) utazó lengyel állami küldöttséget ért katasztrófa helyszínén - közölte a lengyel külügyminisztérium. A lengyel kormány meglepetésének adott hangot, mert az emléktáblát a szerencsétlenség első évfordulója előtt egy nappal az oroszok másikkal helyettesítették.

Az oroszok két okkal magyarázták az esetet. Egyrészt tavaly novemberben a táblát az áldozatok néhány hozzátartozója spontán módon helyezte el, nem egyeztetve sem a lengyel, sem az orosz hatóságokkal. Másrészt az emléktáblára csak lengyel nyelvű feliratot véstek - indokolta az új tábla elhelyezését Szergej Antufev, a szmolenszki terület kormányzója.

Varsót nem elégítette ki a válasz, és úgy véli: az orosz fél ezzel tovább ront az orosz-lengyel kapcsolatokon. Az új táblával kapcsolatos lengyel kifogás szerint az nem tesz említést arról, hogy az áldozatok a katyni kegyhelyre utaztak, és nincs rajta feltüntetve a feszület sem, amely az első táblán még rajta volt. Varsó amiatt is méltatlankodik, hogy a néhai Lech Kaczynski elnök neve a szöveg többi részéhez képest nem nagyobb betűkkel olvasható a táblán, pedig az első táblán még így volt.

A szmolenszki tragédia helyszínére várják hétfőn Bronislaw Komorowski lengyel és Dmitrij Medvegyev orosz elnököt, akik a program szerint elhelyezik a megemlékezés koszorúit. Marcin Bosacki lengyel külügyi szóvivő szerint azonban nehezen képzelhető el, hogy ebben a helyzetben Komorowski koszorúzni fog az új emléktáblánál.

A Lech Kaczynski lengyel elnököt, hitvesét és magas rangú kíséretét - összesen 96 embert - szállító Tu-154M típusú szovjet gyártmányú repülőgép 2010. április 10-én, a sűrű köd ellenére végrehajtott leszállás közben zuhant le a szmolenszki Szevernij katonai repülőtér mellett. A szerencsétlenséget senki sem élte túl. A küldöttség Katynba tartott, a szovjet titkosszolgálat (NKVD) által 1940-ben ott és a környéken lemészárolt mintegy húszezer lengyel hadifogoly és civil emlékhelyén tartandó megemlékezésre.