Etnikai tisztogatás során embereket égettek el Elefántcsontparton

Elefántcsontpart, Abidjan, katonák akik csatlakoztak az FRCI-hez
Vágólapra másolva!
Az ENSZ pénteki közlése szerint több mint 100 holttestet találtak az ország nyugati részén. Az etnikai tisztogatásnak áldozatul esett emberek közül sokat elégettek, másokat kútba dobtak. A mészárlásban libériai zsoldosok is részt vettek.
Vágólapra másolva!

Több tucat holttestet találtak Elefántcsontpart nyugati részén - írja a BBC az ENSZ pénteki közlésére hivatkozva. "Az ország nyugati részén három helyszínen több mint 100 holttestet találtak az elmúlt 24 órában" - mondta Rupert Colville ENSZ szóvivő. Az áldozatok etnikai tisztogatások következtében vesztették életüket, közülük sokat élve elégettek. A szembenálló felek egymást okolják a mészárlásért, ami eddig a Nemzetközi Vöröskereszt becslései szerint legalább 800 emberéletet követelt. Az ENSZ szerint libériai zsoldosok is részt vettek a gyilkolásban.

A tavaly novemberi elnökválasztáson leváltott, de hatalmához ragaszkodó Laurent Gbagbo ellen a múlt hét elején indított katonai offenzívát a választás győztesének nemzetközileg elismert Alassan Ouattara. Csapatai csütörtökre érték el az ország legfontosabb városát, Abidjant, ahol azóta is heves harcok dúlnak a két riválishoz hű fegyveresek között.

Gbagbótól az előző napokban már számos híve és katonáinak nagy része elpártolt, de a bunkerébe visszahúzódó exelnök - bár voltak ilyen értelmű hírek - nem volt hajlandó tárgyalni lemondásáról, csak a tűzszünetről. Közben az Európai Unió azt mondta, könnyebb lenne a dolog, ha belemennének Ouattara kéréseibe.