USA: Patthelyzet alakult ki Líbiában

Vágólapra másolva!
Míg Törökország közvetíteni kíván a líbiai lázadók és a kormány között, addig a nyugati szövetségesek a lázadók támogatásáról döntöttek, mivel demokratikus elkötelezettségűnek ítélték meg őket. Javítanának a NATO és a lázadók közti kommunikáción, illetve a lázadók pénzügyi gondjait is orvosolnák. Az Egyesült Államok tábornoka, aki korábban vezette a líbiai támadást, azt mondta, patthelyzet alakult ki a lázadók és a kormány között.
Vágólapra másolva!

Carter Ham tábornok, aki a Líbia elleni hadműveletek irányítója volt addig, amíg a NATO-hoz került át a parancsnokság, az amerikai felsőház fegyveres szolgálatokat ellenőrző bizottságában azt mondta, hogy holtpontra jutott a líbiai belharc. Emellett nem zárta ki annak lehetőségét, hogy az Egyesült Államok egy esetleges nemzetközi szárazföldi katonai kontingens részeként csapatokat küldjön a felkelők támogatására, de ezt kockázatos lépésnek tartotta.

A nyugati szövetségesek azonban támogatni kívánják a lázadókat. Az Egyesült Államok és Európa támogatni fogja a líbiai felkelőket, mert meggyőződtek az utóbbiak demokratikus szándékairól - közölték csütörtökön a felkelőkkel tárgyaló források.

Ugyanakkor a koalíció államai - tiszteletben tartva az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatát - nem szállítanak fegyvereket a Kadhafi-rezsim ellen küzdő csoportoknak. Az ENSZ szankciókkal sújtotta Líbiát, és lehetővé tette, hogy a nemzetközi közösség országai fegyveres erőt alkalmazzanak a polgári lakosság megvédése érdekében.

A nyugati államok közölték, hogy nem kívánnak katonákat küldeni Líbiába, így a támogatást más formában valósítják meg. Megkezdték annak a távközlési rendszernek a kiépítését, amely a líbiai felkelők katonai parancsnokságát és a NATO-központot kapcsolná össze.

Ez hangolná össze a Kadhafi csapatai ellen irányuló légi csapásokat, amelyekkel a lázadók nem elégedettek. Csütörtökön célt tévesztett egy koalíciós támadás, amely a Brega és Adzsdábíja város közötti lázadó állásokat lőtt - dühöt és káoszt maga után hagyva.

A nyugati szövetségesek azt is tanulmányozzák, miként tudnának segíteni a líbiai felkelők pénzügyi problémáinak megoldásában.

Eközben Erdogan török miniszterelnök szerint országa tárgyalásokat folytat a líbiai válságban szemben álló mindkét féllel, és megpróbálja megtalálni az utat a valódi tűzszünethez. A politikus felszólította a Kadhafihoz hű erőket, hogy vonják vissza a városokat ostromló alakulatokat, és javasolta, hogy hozzanak létre humanitárius folyosókat Líbiában.