Bikinis lányoktól az elnöki palotáig - Édes Mickey útja Haiti csúcsára

Vágólapra másolva!
Éveken át letolt nadrágjával és bájmosolyával bűvölte rajongóit, most azonban zakóban és nyakkendőben kell bizonyítania rátermettségét Haiti viszontagságos körülmények közepette megválasztott elnökének, az énekes sztárból államfővé előlépett Michel Martellynek. A földrengés, kolera és véres zavargások által sújtott karibi országban elsöprő támogatással győzedelmeskedő "nagy rózsaszín remény", Édes Mickey politikai zöldfülűként hozna "mentális forradalmat" a nyugati félteke legszegényebb népének. Portré.
Vágólapra másolva!

Csokibarna lányok ringatják csípőjüket a Karib-tengerben, miközben egy szentimentálisan hunyorgó fiatalember fülbemászó dallamot dúdolva ölelgeti őket a vízben, majd a táncparketten is. "Ouh-la-la" - ennyi a sláger refrénje, amit az 1988-ban készített klipben még sűrű fekete hajkoronával, meztelen felsőtestére dobott zakóban ad elő a ma kopaszra borotvált haiti énekes. Michel Martelly, avagy "Édes Mickey" egy tavalyi interjú szerint most is büszke az ezerévesnek tűnő slágerre, mégis visszavonhatatlanul karriert váltott: a Haiti nemzeti zenéjének számító kompa koronázatlan királya popsztárból politikussá lépett elő, és elsöprő támogatással ő lesz a legszegényebb karibi ország következő elnöke.

A nyomorgó Haitin, amelyet 2010 januárjában szinte a földdel tett egyenlővé egy pusztító földrengés, csapás csapást követett az elmúlt években. Az év második felében kolerajárvány szedte az áldozatait, majd az elnökválasztás tavalyi első fordulója is durva forrongásokba torkollt, mert a korábbi elnök kegyeltje csalással próbálta kiejteni Martellyt. Az ország egy emberként állt a rajongott énekes mögé, és véres utcai zavargásokon követelte továbbjutását. Martelly végül a második forduló hétfőn kihirdetett előzetes eredményei szerint elsöprő, több mint kétharmados többséggel nyerte el az elnöki címet.

A katasztrófák által sújtott Haiti népe ezzel egyértelművé tette, hogy jelenleg nem egy anyáskodó, 70 éves jogászprofesszor, és nem is az előző elnök által kiszemelt politikai veterán vezetésével képzeli el a kiutat tragikus helyzetéből. Az ország élére egy olyan férfi kerül, aki gyakorlatilag semmilyen politikai tapasztalattal nem rendelkezik, de slágerei miatt hihetetlenül népszerű a fiatalok és a nyomorgó szegények között, és ezzel talán lelket önthet a megtépázott országba.

Aki eddig volt: a haiti zene pelenkás bálkirálya

A 49 éves Martelly saját bevallása szerint Haiti fővárosa, Port-au-Prince egyik szegény negyedében nőtt fel, de jó körülmények között, és gazdag körökben mozgott, mivel apja egy olajcég igazgatója volt. A BBC szerint jónevű katolikus iskolába járt, majd az Egyesült Államokban is beíratták főiskolára, de soha nem diplomázott le. Egy ideig építőmunkásként dolgozott Miamiban, majd gyorsan elkapta a show-biznisz: a 80-as évek végén éjszakai klubokban kezdett énekelni, és hamarosan egész Haiti az ő dalait énekelte.

"1988-ban törtem be a zenei életbe az 'Ouh La La' című dalommal, ami új szeleket hozott a haiti zenébe" - mondta az amerikai Allhiphop.com zenei portálnak adott 2010-es interjújában. Martelly annak tulajdonítja sikerét, hogy feltűnésekor már haldokoltak a régi kompazenét játszó nagyzenekarok, ő pedig szólóénekesként valóságos mozgalmat tudott teremteni a nemzeti zene megújításához. "Rabul ejtettem minden haiti ember szívét az országban is, és külföldön is. Aztán 1993-1994 környékén kikiáltottam magamat 'a kompa elnökének', és mivel azóta sem tiltakozott senki, máig így ismernek az emberek" - mondta.

A Wall Street Journal szerint Martellynek már az első években saját éjszakai klubja volt Port-au-Prince-ben. Ebben az időben Haitin katonai puccsok váltották egymást, az ő klubja, a "Garázs" pedig katonák és rendőrök törzshelye volt, ő maga is barátkozott a később emberi jogsértésekkel vádolt tisztekkel. Martelly azonban nem erre emlékszik azokból az időkből, magát szórakoztatónak látta, aki csak a zenének élt. "Én csak őrültséget árultam, örömöt, könnyelműséget és élvezetet adtam az embereknek" - mondta az Allhiphop.com-nak.


Martelly első slágere, az Ouh La La

Az őrültség és könnyelműség valóban megjelent a színpadon: a magát tudatosan "rosszfiúnak" beállító énekes az előadásain rendszeresen tolta le a nadrágját, lépett fel pelenkában vagy karneváli kosztümökben és parókákban. A Time magazin szerint énekesként "szemöldökráncoló szövegeiről" és káromkodásairól volt ismert, de mindezek ellenére képes volt a legkonzervatívabb haiti elitet is rávenni, hogy az asztal tetején táncoljanak, ha ő énekelt.

Akivé vált: ingoványon lépkedő, nyakkendős politikus

A letolt nadrágos előadásoknak most egy jó időre vége lesz. Huszonkét évi laza sztárság után Édes Mickey kedden visszafogott szürke öltönyben, piros nyakkendővel és olvasószemüvegben jelent meg, hogy egy elegáns étteremben, egy egészen másfajta színpadon, az elit nyelvének számító francia nyelven olvassa fel győzelmi beszédét. Csak a kampányának színét őrző rózsaszín pólója emlékeztetett arra, hogy a rajongók tömegeinek ő jelenti a "nagy rózsaszín reményt".

Bár az énekes a nyilvánosság előtt egyik fontos érdemének tartja, hogy nem tartozik a korrupt politikai elithez, a New York Times szerint már hónapok óta építi politikusi imidzsét. A villájában négy gyereket nevelő, felesége révén egy országos jótékonysági szervezetben is részt vevő Martelly rezidenciáján kézről kézre adják a kilincset a külföldi országok diplomatái és szervezetek képviselői. Kezdetben a legtöbben kétkedve fogadták, hogy a vezetői tapasztalatokkal nem rendelkező sztár képes lesz egy országot elkormányozni, a lapnak nyilatkozó diplomaták szerint azonban humorának villanásaival lefegyverezte látogatóit.

Forrás: AFP/Hector Retamal
Zakó és nayakkendő: csak a mikrofon maradt

Martelly azt ígérte partnereinek, hogy köztiszteletnek örvendő szakértőkre fog támaszkodni a kormányzás során, és ezzel sokakat sikerült meggyőznie. "Nagyon sok jó képességű technokrata veszi körbe, és ez reményt ad nekünk" - mondta a New York Timesnak egy nagy civil szervezet név nélkül nyilatkozó tisztviselője. A haiti üzleti körökben pedig a jelölt profi kampánya oldotta fel a kezdeti kétségeket: Martelly kampánystábjában John McCain amerikai szenátor és Felipe Calderón mexikói elnök tanácsadói is ott voltak, bizonyítva a jelölt profizmusát.

Az új elnöknek azonban még így is fel kell kötnie az eddig inkább csak letologatott nadrágját, államfőként ugyanis hatalmas kihívásokkal néz szembe. A romokban álló, segélyeken élő országban úgy kell új világot építenie, hogy a parlamentben továbbra is az előző elnök hívei vannak többségben, akik szinte minden lépését elgáncsolhatják. Martellynek ráadásul "a külföldi kormányok és ügynökségek elvárásai, valamint a haiti nép szükségletei között kell egyensúlyoznia" - mondta róla a New York Timesnak Laurent Dubois, az amerikai Duke egyetemen tanító Haiti-szakértő. Szerinte az új elnök "egy kifejezetten komplex, sokoldalú, eltorzult politikai közegbe lépett be".

Amit csinálni szeretne: mentális forradalom az "önpusztító" országban

Michel Martelly a borús kilátások ellenére mert nagyot álmodni a kampánya során. Azt ígérte, hogy minden haiti gyereknek oktatást biztosít majd, hogy rendbe teszi az ország egészségügyi ellátórendszerét, és új házakat épít a tavalyi földrengés óta még mindig sátortáborokban élő több tízezer földönfutónak. Megígérte, hogy újra létrehozza az ország hadseregét is, amelyet 1995-ben oszlattak fel az országban.

"Annak is eljött az ideje, hogy megnyissuk a határainkat a külföldön élő haitiak előtt, és beengedjük a piacunkra a világot, a potenciális befektetőket. De leginkább, eljött az idő, hogy megváltoztassuk mentalitásunkat, amely az utóbbi időben önpusztítóvá vált" - mondta az Allhiphop.com-nak adott interjújában. Martelly szerint úgy tűnik, hogy Haiti népe már nem törődik a gyerekeivel és a hazájával, elhagyta magát, és elvesztette a kötelességtudatát, hazaszeretetét és büszkeségét is. "Mentális forradalomra van szükségünk" - közölte kampánya elején, de azt is hozzátette, hogy ezt nem ő egyedül akarja megoldani.

Forrás: AFP/Hector Retamal
Egy haiti tüntető "Sweet Mickey" rózsaszín plakátjával

A Haitinak juttatott segélyeket felügyelő Haiti Aid Watchdog vezetője, Karl Jean Louis szerint Martelly valóban komolyan gondolja a nép mobilizálását. "Az ittenieknek részt kell venniük az országuk újjáépítésében, amiből [a külföldi segélyszervezetek] eddig kihagyták őket" - mondta a New York Timesnak. Minderre Édes Mickey nem egyszer ráerősített, amikor arról beszélt, hogy a jobb életért dolgozni kell. "Nem arról van szó, hogy én vagyok az ember, akinek a zsebében ott van a válasz mindenre. Inkább abban hiszek, hogy inspiráció lehetek a népemnek, és az általam inspirált egységgel sikeresek lehetünk" - mondta kampánya kezdetén. "Abba kell hagynunk a segítségért való könyörgést, meg kell tartanunk a büszkeségünket, és el kell kezdenünk teljesíteni".

(A Haitit érő csapásokról, zavargásokról, az elnökválasztásról és az ország problémáiról bővebben port-au-prince-i lakosokkal készített korábbi interjúnkban, itt olvashat.)

Hogyan nyert végül Sweet Mickey?
A haiti elnökválasztás első fordulójában még meggyőző többséggel nyert Mirlande Manigat jogászprofesszor, egy korábbi haiti elnök 70 éves felesége. Akkor a második helyre a választási bizottság minimális különbséggel Jude Celestint, a jelenlegi elnök választottját hozta ki, ezért Michel Martelly kiesett volna a versenyből. A csalást kiáltó tömegek azonban utcára vonultak, és nemzetközi ellenőrök segítségével megfordították az eredményt.

Miután Celestin visszalépett, Martelly és Manigat mérkőzött a második fordulóban. A hétfőn nyilvánosságra hozott előzetes eredmények szerint Martelly 68 százalékot, azaz több mint kétharmados többséget kapott, amivel megnyerte a választást. Végleges eredményt ugyan csak április 16-a után ígérnek a hatóságok, de a brit és amerikai lapok szerint ekkora különbségnél érdemi változás már nem várható a választás végkimenetelében.