Elzárták a tengerbe szivárgó sugárszennyezett víz útján Fukusimában

Vágólapra másolva!
Betömték azt a lyukat, ahonnan radioaktiv víz ömlött a tengerbe a japán földrengés során megsérült fukusimai atomerőműnél. A szakemberek azonban attól tartanak, hogy máshol is szivároghat a blokk, ezért tovább kutatnak a rések után, nehogy újabb, nagy mennyiségű sugárfertőzött víz kerüljön az óceánba.
Vágólapra másolva!

Sikerült megállítani a radioaktív víz tengerbe szivárgását a fukusimai atomerőműnél - közölte a létesítmény üzemeltetője, a Tepco. A japán társaság szerint vegyi agyagokkal sikerült tömörré tenni a talajt a sérült blokk körül, ahonnan a sugárfertőzött víz szivárgott. A mérnökök korábban fűrészporral, újságpapír-őrleménnyel és betonnal is próbálkoztak a rések betömésére - írja a BBC brit közszolgálati médium. Ezzel azonban nem oldódott meg teljesen a probléma, mert más helyeken is lehetnek lyukak, amelyeken keresztül sugárszennyezett víz kerül az óceánba.

Közben Japán megállapodott Oroszországgal, hogy a fukusimai erőműhöz vontatnak egy hatalmas, úszó platformot, hogy átszivattyúzzák tartályaiba a megsérült reaktorokban és a hozzá kapcsolódó létesítményekben felgyülemlett több tízezer tonna erősen radioaktív vizet.

Az erőmű üzemeltetője várhatóan nitrogént tölt az egyes reaktorba, hogy elkerülje a felgyülemlett hidrogén újabb berobbanását. Az atomerőmű szakemberei aggódnak amiatt, hogy a reaktorban valószínűleg még mindig hidrogén képződik, amely berobbanhat, ha kapcsolatba lép a levegőben lévő oxigénnel. A nitrogént várhatóan szerdán kezdik pumpálni az egyes reaktorba, és a művelet napokig eltarthat. Hidrogénrobbanások súlyos károkat okoztak a földrengésben megsérült fukusimai erőmű két reaktorának külső épületében, de a reaktormagok nem sérültek meg.

A Tepco kedden az április 2-án vett minták vizsgálata alapján közölte: a 131-es jódizotóp koncentrációja a szivárgó vízben köbcentiméterenként 300 ezer becquerel. Két nappal később a mért érték a határérték 5 milliószorosára esett vissza. A méréseket a szivárgáshoz közelebbi helyen végezték, mint korábban, és a magas érték nem jelenti feltétlenül a sugárszennyezés mértékének romlását. Más, az erőműtől több száz méterrel távolabb vett mintákban mindössze a határérték ezerszeresét találták.

Szakértők szerint a sugárzás gyorsan szétoszlik az óceánban, de nem tudni, hogy a nagy mennyiségű sugárszennyezésnek milyen hatása lesz. Kedden folytatódott a tartályokban lévő 11 ezer ötszáz tonnányi, enyhén sugárszennyezett víz tengerbe eresztése. A Tepco által hétfőn megkezdett és öt napra tervezett műveletre azért van szükség, mert helyet kell csinálni a megsérült reaktorokban - különösen a kettesben - felgyülemlett erősen radioaktív víznek.

A hivatalos adatok szerint a március 11-ei japán földrengésnek összesen 12 ezer halálos áldozata van, 15 ezren eltűntek, és 161 ezren élnek menekülttáborokban.