Nem tárgyal lemondásról - üzente bunkeréből a leváltott elefántcsontparti elnök

Vágólapra másolva!
Riválisai körbezárták, már legközelebbi tanácsadói is elpártoltak tőle, és maroknyi hívével bunkerébe szorult, de még mindig magát tartja Elefántcsontpart elnökének Laurent Gbagbo. A novemberi elnökválasztáson leváltott, de hatalmához ragaszkodó elnök telefonon üzente: csakis a fegyverszünetről tárgyal ellenfeleivel.
Vágólapra másolva!

Tagadja, hogy a feladásáról tárgyalna Laurent Gbagbo leváltott, de a hatalomból távozni nem hajlandó elefántcsontparti elnök - jelentette a BBC. Gbagbo abidzsani rezidenciájának rejtett bunkeréből telefonálva közölte, hogy katonái csakis a fegyverszünetről tárgyalnak, és megerősítette, hogy továbbra is magát tartja a tavaly novemberi választás győztesének. "Megnyertem a választást és nem tárgyalok távozásomról" - mondta a francia LCI hírtelevíziónak. "Hihetetlen, hogy az egész világ... pókerjátszmát játszik."

Nyilatkozata ugyanakkor ellentmond szóvivője, Ahoua Don Mello szavainak, aki a Reuters hírügynökséggel közölte, közvetlen tárgyalások folynak arról, hogy elismerjék Outtarát elnöknek. Az ENSZ szerint már legközelebbi tanácsadói is elpártoltak Gbagbótól, aki maroknyi emberével húzódott meg a rezidenciája alagsorában található bunkerben.

Gbagbo azt követően menekült bunkerébe, hogy riválisa, a választás nemzetközileg is elismert nyertese, Alassane Outtara fegyveresei kedden körbezárták rezidenciáját, amelyet az országban állomásozó francia ENSZ-békefenntartók helikopterei is tűz alá vettek aznap. A BBC szerint a kedd éjszaka viszonylag csendesen telt az előzőleg heves harcok dúlta városban.

Kedd este a TCI, az Outtara elnök ellenőrzése alatt lévő helyi televíziós csatorna a Hitler berlini bunkerében töltött utolsó napjairól szóló Bukás című német filmből vett részleteket sugárzott.