150 líbiai menekült veszett a Földközi-tengerbe

Vágólapra másolva!
Felborult egy menekülteket szállító hajó Olaszország partjaitól 70 kilométerre. A feltehetően Líbiából érkező csónakon kétszázan utaztak, de közülük csak 48 embert sikerült kimenteni. Az olasz mentőegységek 20 holttestet találtak, további 130 ember azonban eltűnt.
Vágólapra másolva!

Menekültek hajója borult fel Olaszország partjaitól 70 kilométerre. A feltehetőleg Líbiából érkező hajón kétszázan utaztak, 48 embert kimentettek az olasz mentőegységek, 20 menekült holttestét megtalálták, 130 embernek azonban továbbra sincs nyoma. A partiőrség nem adja fel az eltűnt emberek keresését - írja a BBC helyszíni tudósítójára hivatkozva.

Az olasz mentőegységek 48 embert mentettek ki a felborult csónakról. A 13 méter hosszú jármű, amit 70 kilométerre a lampedusai partoktól találták meg, nagyjából 200 emberrel indulhatott el. Január óta használták, menekültek ezreit szállította már az észak-afrikai partoktól. A hajóról érkező segélyhívás helyi idő szerint szerda hajnali négy órakor érkezett. A parti őrség három járművét vonták be a keresésbe, két repülő és egy helikopter kíséretében, de csatlakoztak máltai egységek is.

Forrás: AFP/Mauro Seminara

A mentést kezdetben akadályozta a sötétség és a rossz időjárás, erős szél fújt a térségben. A lampedusai parti őrség szerint a menekültek hajója két nappal ezelőtt indulhatott el az egyik háború sújtotta líbiai városból - írja az olasz Corriere della Sera. A menekültek nemzetisége eddig ismeretlen.

Olaszország és Tunézia kedden megállapodást kötött arról, hogy megállítják a januárban Tunéziában kirobbant forradalom óta Olaszországba irányuló növekvő illegális menekültáradatot. Az olasz hatóságok felajánlották, hogy hat hónapra szóló tartózkodási engedélyt adnak ki az eddig az országba érkezett 20 ezer bevándorlónak, az újonnnan érkezőket azonban kitoloncolják az országból.