ENSZ-erők támadták Gbagbo csapatait Elefántcsontparton

Vágólapra másolva!
Helikopterekkel legalább egy órán keresztül támadták a korábbi elnök, Gbagbo csapatait hétfőn az ENSZ és Franciaország helikopterei Elefántcsontparton. A támadást a civilek védelmével indokolták. Gbagbo szóvivője szerint Franciaország hadat üzent Elefántcsontpartnak.
Vágólapra másolva!

Francia és ENSZ-helikopterek lőtték hétfőn Abidzsánban a korábbi elefántcsontparti elnök, Laurent Gbagbo csapatait - jelentette a BBC. Az ENSZ indoklása szerint a támadást célja az volt, hogy megvédjék az ENSZ békefenntartóit és a polgári lakosságot.

A BBC szemtanúkra hivatkozva azt írja, hogy a támadásban az elnöki palotát is találat érte. Egy helyi lakos a brit közszolgálati csatornának azt mondta, hogy a katonai tábort legalább egy órán keresztül támadták. "Helikopterek zúgását hallottuk, bombázását, és rázkódott a ház" - mondta a férfi.

A francia elnöki palota szerint a bevetés célja a Gbagbo erői által használt nehézfegyverzet kiiktatása volt. A francia vezérkar szóvivője hozzátette: az ENSZ elefántcsontparti missziója hétfő délután megállapította, hogy Abidjanban nehézfegyvereket vetettek be a polgári lakosság ellen. Nicolas Sarkozy francia elnök hétfőn este telefonon beszélgetést folytatott Alassane Ouattarával, az elefántcsontparti elnökválasztás nemzetközileg elismert győztesével, de azt nem közölték, hogy miről beszéltek. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár a világszervezet New York-i székhelyén kiadott közleményében hangsúlyozta, hogy az ENSZ nem hadviselő fél a konfliktusban, hanem az ENSZ Biztonsági Tanácsának felhatalmazása alapján a polgári lakosság és a misszió védelme érdekében lépett fel.

Gbagbo párizsi székhelyű szóvivője szerint a támagás "illegális, illegitim és elfogadhatatlan" volt. "Franciaország hadat üzent Elefántcsontpartnak" - mondta a BBC tudósítása szerint.

Elefántcsontparton összesen 11 ezer fős ENSZ-erő állomásozik, de ennek jelentős része nem Abidzsánban, hanem vidéki állomásokon védi a civil lakosságot. A misszió 2004 óta van jelen az országban azzal a feladattal, hogy fenntartsa a békét a 2002 és 2003 között vívott polgárháború után. A városban jelenleg a korábbi elnök, Laurent Gbagbo az úr, de hétfőn délelőtt már ostromra készültek a tavalyi választást az ENSZ szerint szabályosan megnyerő Alassane Ouattara lázadó csapatai (az ostrom előtti állapotról itt olvashat, a konfliktus hátteréről pedig itt talál részleteket, az ENSZ helyi szóvivőjével készült beszélgetést pedig ebben a cikkünkben olvashatja.).