A lázadók indítják újra a líbiai olajexportot

Vágólapra másolva!
Egy tartályhajónyi olajat akarnak exportálni a következő hetekben a líbiai lázadók. Líbia a harmadik legnagyobb afrikai olajtermelő, de a szállítások teljesen leálltak a polgárháború miatt.
Vágólapra másolva!

Három héten belül újraindul az olajszállítás Líbiából - írja a BBC. A líbiai kormányellenes lázadók állítása szerint remélhetőleg meg tudnak tölteni egy tartályhajót, mely Tobruk közelében dokkol. A Lloyd List, a hajózási híreket és adatokat közlő társaság szerint mintegy egymillió hordó olaj vár elszállításra, a szállítmány elsődleges úti célja Katar.

Líbia az afrikai kontinens harmadik legnagyobb olajexportőre, de a kormányellenes felkelés kirobbanása óta akadozik a termelés és leállt a szállítás. Korábban naponta 1,6 millió hordót tudtak exportálni. A Lloyd szerkesztője szerint emellett eltörpül az egy tartályhajónyi mennyiség, de legalább Líbiai jelzi, hogy a szállítás megoldható.

A BBC szerint a líbiai kormánypárti csapatok elleni katonai koalícióban részt vevő európai államok tisztázni szeretnék, hogy a líbiai olajexport kinek a kezében van jelenleg, mert nem lenne szerncsés, ha a Kaddafi-rezsim vagy az állami olajtársaság zsebelné be a hasznot. A líbiai polgárháború miatt két és fél éves csúcsot döntött az olajár, utoljára 2008 szeptemberében volt ilyen drága az olaj.