Kadhafi két fia átvenné Líbia irányítását

Vágólapra másolva!
Moammer Kadhafi két fia átvenné apja helyét a líbiai hatalom élén, Szejf al-Iszlám és Szaadi nyugati típusú gazdaságot és demokráciát vezetne be. Az átmenetet a Londonban diplomát szerzett Szejf al-Iszlám vezényelné le. A líbiai Nemzeti Tanács szerint Kadhafinak és fiainak távozniuk kell a diplomáciai tárgyalások megkezdése előtt.
Vágólapra másolva!

Moammer Kadhafi líbiai vezető két fia megoldást javasol a líbiai konfliktus rendezésére, amelynek értelmében apjukat kitennék a hatalomból, hogy megnyissák az utat az alkotmányos demokrácia megteremtése előtt - közölte egy diplomata és egy líbiai tisztviselő vasárnap. A New York Times internetes oldalán vasárnap közölte az értesülést. A terv szerint Kadhafi második legidősebb fia, Szejf al-Iszlám Kadhafi vezényelné az átmenetet, akit Szaadi Kadhafi támogat törekvéseiben.

A lap értesülései szerint Szejf al-Iszlám korábban komoly harcban állt a lehetséges utódlásért Mutasszim Kadhafival, aki a líbiai hadsereg egyik alezredese, és saját míliciát tart. Kettejük rivalizálását, a New York Times cikke szerint, Szaadi döntötte el, aki Szejf al-Iszlám mellé állt a családhoz közeli források szerint.

A Kadhafit támadó ellenzéki erők, valamint az őket támogató Egyesült Államok és az európai hatalmak ugyanakkor a negyven éve hatalmon lévő vezető rendszerének sokkal radikálisabb leváltását sürgetik. Egyelőre nem világos, hogy a 68 éves Kadhafi mennyire áll ki két fia indítványa mellett, bár egy, a fiaihoz közelálló személy azt mondta, hogy úgy tűnik, hajlandó elfogadni.

Szakértők szerint Moammer Kadhafit az elmúlt évtizedekben elkövetett merényletek és belső tisztogatások is elszigetelték, most csupán fiaira, a megbízható tanácsadókra és katonai parancsnokokra támaszkodhat. Szefj al-Iszlám és fivére, Szaadi nyugati mintájú gazdasági és politikai rendszerben gondolkodik, míg Hamisz, az apa biztonságára ügyelő gárda parancsnoka, illetve a biztonsági ügyekkel tanácsadóként foglalkozó negyedik fiú, Mutaszim a keményebb vonalat képviseli, a felkelés elnyomásának a híve - írja a lap.

A líbiai felkelők által létrehozott Nemzeti Tanács hétfőn elutasította, hogy Szejf al-Iszlám és Szaadi Kadhafi vegye át a hatalmat apjuktól. "Kadhafinak és fiainak távozniuk kell a diplomáciai egyeztetések megkezdése előtt - jelentette ki a felkelők szóvivője.

A Kadhafi-család tagjairól és viszonyaikról itt olvashatja el az [origo] összeállítását.