Harmadik napja tartanak a Korán-égetés miatti tüntetések Afganisztánban

Vágólapra másolva!
Vasárnap is több helyen voltak tüntetések Afganisztánban, a múlt hónapban Floridában történt Korán-égetés miatt. Kandahárban egy halottja van az erőszakos tiltakozásoknak.
Vágólapra másolva!

Legalább egy ember életét veszette, és 18-an megsérültek Afganisztánban az USA-ban történt Korán-égetés által kiváltott tiltakozások harmadik napján. Vasárnap Kandahárban és Dzsalálábádban is voltak tüntetések. Pénteken 14 embert - köztük több ENSZ-alkalmazottat - öltek meg az erőszakos tiltakozók Mazar-e Sarifban, majd szombaton tízen haltak meg Kandahárban hasonló tüntetések során.

Vasárnap Kandahárban egy, a tüntetők által felgyújtott rendőrposzton található gázpalack robbant fel, ez okozta egy ember halálát. Dzsalálábádban békés tüntetők álltak el egy főutat, az amerikai csapatok Afganisztánból való távozását követelték, majd elégettek egy Barack Obama amerikai elnököt jelképező bábut - jelentette a brit BBC internetes hírportálja.

A tüntetéseket az ENSZ afganisztáni főképviselője, Staffan de Mistura szerint az okozta, hogy március 20-án egy floridai lelkipásztor elégetett egy Koránt. Afgán helyi hatóságok szerint a tálibok tüzelték fel az embereket, de ezt a lázadók tagadják. Az érintett amerikai keresztény felekezet - a Dove World Outreach Center - közölte, nem érzik magukat felelősnek a támadásokért.