Titkolják a kínai hatóságok, hová tűnt az egyik legismertebb kínai művész

Ai Weiwei, kínai művész
Vágólapra másolva!
Nem árulják el a kínai hatóságok, hol tartózkodik Ai Weiwei, az egyik legismertebb kortárs kínai művész, akit vasárnap fogtak el a pekingi repülőtéren. A rendőrség átkutatta Ai Weiwei műtermét is, ahonnan dokumentumokat vittek el, és több munkatársát is őrizetbe vették.
Vágólapra másolva!

Vasárnap reggel a pekingi repülőtéren letartóztatták és azóta ismeretlen helyen tartják Ai Weiwei kínai művészt a hatóságok - írja a BBC. Az egyik legismertebb kortárs kínai művészt akkor állították meg és vették őrizetbe, mikor áthaladt a biztonsági ellenőrzésen egy hongkongi járatnál.

Asszisztense, Jennifer Ng. szerint a határőrök magukkal vitték Ai Weiweit, őt azonban alapos ellenőrzés után továbbengedték. Ai Weiwei elfogása után közel negyven rendőr tartott házkutatást a művész pekingi stúdiójában, ahonnan több iratot elvittek, és őrizetbe vették több munkatársát - írja a BBC.

Ai Weiwei számos akciójával kritizálta a kínai vezetést, és többször szót emelt az emberi jogok betartatásáért. Ai Weiwei tervezte többek között a 2008-as pekingi olimpia egyik legfőbb látványosságának számító, Madárfészek néven ismert stadion bonyolult acélszerkezetét. Rengeteg kiállítást rendezett világszerte, jelenleg a londoni Tate Modern Galériában látható kiállítása.

Ai Weiwei a 2008-as szecsuani földrengés után összeállította a katasztrófában meghalt gyerekek névsorát, ami kényes témának számított. A kormány több kritikusa ugyanis azt állította, hogy a földrengés azért követelte több mint 5334 iskolás gyerek halálát, mert nem voltak elég biztonságosak az épületek.

Korábban is előfordult már, hogy a kínai hatóságok korlátozták Ai Weiwei szabad mozgását arra hivatkozva, hogy árthat a nemzetbiztonságnak.