Vágólapra másolva!
Továbbra is ömlik a sugárszennyezett víz a tengerbe a fukusimai atomerőmű 2. reaktorának falán keletkezett húsz centiméteres résen keresztül. Azt nem tudni, hogy mennyi víz folyik ki. A természeti csapásnak a legfrissebb hírek szerint több mint 12 ezer halottja van.
Vágólapra másolva!

A fukusimai atomerőművet üzemeltető Tepco vállalat munkatársai átvizsgálták az összes reaktort, és megállapították, hogy másutt nincs szivárgás. Ugyanakkor a szombaton keletkezett húsz centiméteres rést még nem sikerült betömni. Szombaton betonnal próbálták lezárni a rést, de nem sikerült, most egy olyan műanyagporral próbálkoznak, amely a saját súlyának ötvenszeresét meghaladó mennyiségű vizet képes megkötni.

A japán kormányszóvivő szerint még hónapokig folytatódhatnak a szivárgások a megsérült fukusimai atomerőműben. Így a körülötte lévő veszélyzónában élők még egy darabig nem térhetnek haza. Az erőmű húsz kilométeres körzetéből kitelepítették a lakosságot, a harminc kilométeren belül lakóknak pedig azt javasolták, hogy ne hagyják el az otthonukat, csak végszükség esetén.

Azt még nem tudni, hogy mennyi radioaktiv víz ömlik a tengerbe a résen keresztül, de a kifolyó víz radioaktív sugárzásának értéke továbbra is elérni az ezer millisievertet. Ezért az erőműnél dolgozó technikusoknak többször abba kell hagyniuk a munkát.

A Tepco vállalat azt is bejelentette, hogy az erőmű két munkása meghalt a március 11-ei természeti katasztrófában. Ezzel először erősítették meg, hogy meghalt két alkalmazottjuk. A két embert eddig eltűntnek tekintették. Most elismerték, hogy már szerdán megtalálták a holttestüket, de a családjukra való tekintettel csak most közölték a halálhírt.

Tovább növekedett a földrengés és a cunami halálos áldozatainak a száma, a legfrissebb adatok szerint 12 009 halottja van a természeti csapásnak, és 15 472 embert még keresnek. A második világháború utáni legsúlyosabb japán válság következtében több mint 200 ezer kitelepített ember talált menedéket a kialakított 1900 központban. Összesen 18 ezer ház dőlt romba, és 130 ezer épület szenvedett károkat, főként a tengerparti zónákban.