Francia katonák foglalták el az elefántcsontparti főváros repterét

Vágólapra másolva!
Több mint ezerötszáz külföldi állampolgár tartózkodik az ENSZ-erőket támogató francia katonai alakulat táborában, Elefántcsontpart fővárosában. A francia hadsereg átvette a reptér ellenőrzését. Közben az afrikai ország legnagyobb városában egyre fokozódnak a harcok a hatalomhoz választási veresége ellenére is ragaszkodó volt elnök Laurent Gbagbo és a tavaly megválasztott elnök, Alassane Ouattara erői között.
Vágólapra másolva!

A BBC brit közszolgálati médium gyorshíre szerint francia katonák vették át a főváros, Abidjan repterének ellenőrzését Elefántcsontparton. A francia hadsereg közlése szerint további 300 katonát küldenek a helyszínre, ahol hétszáz francia, ötven más európai és hatszáz a világ különböző országaiból való ember menekült az ENSZ-erőket támogató francia katonai alakulat táborába a harcok elől Elefántcsontpart fővárosában. A bázist ezeregyszáz katona őrzi.

Közben újabb adatok jelentek meg az afrikai ország nyugati részén található Duekoue városban a héten történt öldöklés áldozatairól. A Caritas katolikus szeretetszolgálat úgy tudja, hogy több mint ezer polgári lakost mészároltak le bozótvágó késekkel és lőfegyverekkel. A szervezet munkatársai látták a város utcáin heverő holttesteket. Az áldozatok között sok olyan van, aki az ország más részéből menekült oda a harcok elől. Szombaton a Nemzetközi Vöröskereszt még azt mondta, hogy több mint nyolcszázan vesztették életüket Duekoue-ban. Az ENSZ elefántcsontparti missziója pedig azt állította szombaton, hogy a Duekouéban néhány napja megölt 330 emberrel nagyrészt a tavaly megválasztott Alassane Ouattara elnököt támogató erők végeztek, több mint százzal pedig a hatalmához választási veresége ellenére ragaszkodó volt elnök, Laurent Gbagbo zsoldosai gyilkoltak le.

A nyugat-afrikai országban egyes források szerint több ezren vesztették életüket, illetve sebesültek meg a vitatott kimenetelű novemberi elnökválasztást követő összecsapásokban. Az Vöröskereszt és az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága által közölt adatok szerint azóta csak az ország legnagyobb városát, Abidjant egymillió ember hagyta el. A szomszédos országokba - Ghánába és Libériába - összesen mintegy 130 ezren menekültek a harcok elől.

Egyre súlyosabb harcokról érkeznek hírek az ország legnagyobb városából, Abidjanból. Négy ENSZ-katona is súlyosan megsérült az összecsapásokban szombaton. Az elnöki palota és az állami televízió székháza körül voltak heves harcok szombaton a BBC jelentése szerint.