Radioaktív víz ömlik a tengerbe Japánban

Vágólapra másolva!
A sérült fukusimai atomerőműből egy húsz centiméteres résen át folyik sugárszennyezett víz a tengerbe Japánban - közölte a BBC brit közszolgálati médium. A létesítményt működtető Tepco-vállalat közölte, hogy megpróbálja betömni a rést.
Vágólapra másolva!

A földrengésben megrongálódott fukusimai atomerőmű kettes reaktora alatti húsz centiméteres résből ömlik a sugárszennyezett víz a tengerbe - közölte a BBC brit közszolgálati médium, amely korábban harminc centiméteres résről írt. Az erőművet működtető Tepco-vállalat megpróbálja megakadályozni, hogy további radioaktiv víz jusson a tengerbe.

A szennyezett víz felett, a levegőben ezer millisivert szintű sugárzást mértek. A japán atomenergetikai és ipari létesítmények biztonsága felett őrködő hatóság szóvivője, Nisijama Hidehiko közölte, hogy egy szerelőakna falán fedezték fel a rést. Megjegyezte, hogy ez lehet a tenger sugárszennyezésének egyik oka, de még további hasonló repedések is keletkezhettek, ezeket a lehető leggyorsabban meg kell találni.

A japán miniszterelnök jelenleg a katasztrófa sújtotta térségben tartózkodik, Kan Naoto most először látogatott el a helyszínre a három héttel ezelőtti földrengés és szökőár pusztítása óta. Erről részletesen itt olvashat.