A japán kormányfő a természeti katasztrófa helyszínére látogatott

Vágólapra másolva!
Japánban már 11 800 halottja van a természeti csapásnak és 15 540 embert még keresnek. Az ország miniszterelnöke a három héttel ezelőtti katasztrófa helyszínére látogatott és a tervek szerint felkeresi a megrongálódott Fukusima-1 atomerőművet is. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség pedig bejelentette, hogy szakértőket küld Japánba, hogy első kézből kapjon információkat a fukusimai atomerőmű állapotáról.
Vágólapra másolva!

Először látogatott el a japán kormányfő a március 11-ei földrengés és szökőár pusztításának színhelyére, pontosan három héttel a természeti csapás után. Kan Naoto is Ivate prefekturát kereste fel először. Katonai helikoptere a természeti csapásban súlyos károkat szenvedett kis kikötővárosban, Rikuzentakatában szállt le. A prefekturában ezer halottja volt a katasztrófának, és további csaknem 1300 ember eltűnt. A japán kormányfő a tervek szerint a megrongálódott Fukusima-1 atomerőművet is felkeresi, hogy támogatásáról biztosítsa a veszélyhelyzet elhárításán dolgozó embereket.

Közben Tokióban bejelentették, hogy az eddig összesített adatok alapján a katasztrófának eddig 11 800 halálos áldozata van és 15 540 embert még keresnek.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség két szakértőt küld Japánba. Hétfőn kezdenek konzultációkat a helyi hatóságokkal arról, hogy mi is történik valójában a Fukusima-1 atomerőműben, amely megsérült a március 11-i természeti katasztrófában. Tájékozódni akarnak a reaktorok állapotáról és a katasztrófaelhárítás során tett intézkedésekről. Lehetséges, hogy a sérült atomerőműbe is ellátogatnak.