Teherautójával betört a fukusimai erőműbe egy japán aktivista

Vágólapra másolva!
Őrizetbe vettek egy feltehetően szélsőjobboldali japán aktivistát, aki teherautójával csütörtökön áttört a március 11-ei földrengésben és az azt követő szökőárban súlyosan megsérült Fukusima-1 atomerőmű kapuján. Egyelőre nem tudják, hogy a férfi miért tört be az atomerőmű két blokkjába.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön délután teherautóval áttörte a balesetet elszenvedő Fukusima-1 atomerőmű kapuját egy férfi, majd visszafordult, és a létesítménytől tizenkét kilométerre lévő másik, Fukusima-2 nevű erőműbe is betört. Tíz percet tartózkodott a kevéssé megrongálódott Fukusima-2 atomerőműben, aztán elmenekült - mondta Juicsi Szato rendőrségi szóvivő az AFP francia hírügynökségnek.

A teherautós atomerőmű-betörőt nem sokkal később megtalálta a rendőrség, és őrizetbe vette, de személyazonossága és tettének indítéka még nem ismert. A rendőrök azért gyanakodnak arra, hogy szélsőjobboldali aktivistáról van szó, mert a férfi autójában olyan hangszórók és hangosító berendezés volt, amilyet leginkább japán nacionalisták használnak tüntetéseiken.

Hidehiko Nisijama, a japán nukleáris ügynökség igazgatóhelyettese szerint a behatolást a nukleáris biztonság szempontjából kell megítélni, és meg kell erősíteni az egyébként a balesetek miatt nem működő atomerőművek védelmét. Fukusima Tokiótól 250 kilométerre északkeletre van, és a kormány az atomerőmű harminc kilométeres körzetéből mindenkit kitelepített.

A három héttel ezelőtti természeti csapás teljesen tönkretette a Fukusima-1 hűtőrendszerét, azóta próbálják a mentésben részt vevő munkások megakadályozni a reaktorok fűtőelemeinek túlmelegedés miatti leolvadását. A Fukusima-2 a rengésben automatikusan lekapcsolt, és hűtőrendszere sem sérült meg.

A japán földrengésről szóló összes cikket elolvashatja az [origo] címkeoldalán.