Szorul a hurok a leváltott elefántcsontparti elnök nyaka körül

Vágólapra másolva!
Már legalább 472 áldozata van a négy hónapja tartó hatalmi harcoknak Elefántcsontparton, ahol ragaszkodik a hatalmához a leváltott elnök. A megválasztott elnök csapatai elfoglalták a kakaóexport szempontjából stratégiai fontosságú San Pedrót, és megközelítették Abidjant, az ország legfontosabb városát.
Vágólapra másolva!

Elefántcsontparton magára hagyták a leváltott, de hatalmához ragaszkodó volt elnököt a rendőrök és a csendőrök - jelentette be az országban működő békefenntartók parancsnoka. A kéksisakos ENSZ-misszió tudomása szerint Laurent Gbagbo már csak az elnöki palota védelmét szolgáló különleges alakulatoknak parancsol. Megszűnt a megválasztott elnök főhadiszállása, a Hotel Golf körüli blokád is Abidjanban - mondta el a France Info rádiónak Choi Young-jin. Nyugati katonai források szerint francia alakulatok foglaltak el állásokat Abidjan déli részén. Franciaország 900 fős egységet állomásoztat az országban. Az elfoglalt városrészben európaiak, főként franciák élnek, akiket fosztogatás veszélye fenyeget.

A megválasztott és nemzetközileg elismert elefántcsontparti elnök, Alassane Ouattara fegyveresei hétfőn indítottak offenzívát a hatalomátadás kikényszerítésére. Csütörtökön megközelítették Abidjant, az ország legfontosabb városát, ahol még az előző elnök, Laurent Gbagbo az úr, aki választási csalásra hivatkozva nem adta át a mandátumát.

A nap folyamán politikai menedéket kért a Dél-afrikai Köztársaság nagykövetségén az elefántcsontparti hadsereg vezérkari főnöke. Philippe Mangou és családja az éjszaka érkezett a dél-afrikai nagykövet rezidenciájára. Ügyében konzultációk folynak a nyugat-afrikai térség vezetőivel és az Afrikai Unióval.

Egy helyszíni tudósítás szerint csütörtök délután már tényleg hallatszott a nehézfegyverek döreje Abidjannál, egy nagyon fontos csendőrségi tábornál, amely az elnöki palotának is helyet adó városrész felé vezető útvonalat ellenőrzi. Időről időre automata fegyverek is eldördülnek - jelentette egy francia tudósító.

Ouattara csapatai elfoglalták a kakaóexport szempontjából stratégiai fontosságú San Pedro kikötővárost, ahol 400 ezer tonna kakaóbab vár elszállításra. "Bevettük San Pedro kikötőjét. Gbagbo csapatai elhagyták a várost. Most mi irányítunk" - jelentette be Ouattara katonai szóvivője. Elefántcsontpart a világ legnagyobb kakaótermelő országa, a kakaóbab-kivitel fele San Pedro kikötőjéből indul útjára.

Az ENSZ szerint már legalább 472 áldozata van a november óta tartó hatalmi harcnak, és több százezer ember kényszerült elhagyni lakhelyét a konfliktus miatt. A Human Rights Watch nevű emberjogi szervezet csütörtökön kiadott jelentése szerint Gbagbo katonái 37 nyugat-afrikai bevándorlót mészároltak le egy támadásban az ország nyugati részén.

Az elefántcsontparti patthelyzetről itt olvashat bővebben.