Szlovákiában életbe lépett a felpuhított nyelvtörvény

Vágólapra másolva!
Életbe lépett kedden a szlovák államnyelvtörvény módosítása, amely csökkentette a norma megsértéséért járó pénzbüntetéseket.
Vágólapra másolva!

Szlovákiában kedden életbe lépett a módosított államnyelvtörvény, amely a felére csökkentette a jogszabály megsértéséért kiszabható, eddig érvényes pénzbüntetéseket.

A kormánykoalíció kezdeményezésére csökkentette a pozsonyi parlament 5000-ről 2500 euróra a szlovák államnyelvtörvény megsértéséért kiszabható pénzbüntetés felső határát.

Büntetéseket - a kormányoldal értelmezése szerint - a jövőben csak állami és önkormányzati szervek kaphatnak, magánszemélyek viszont nem. A szervezetek is csak akkor büntethetők, ha közigazgatási információkat, valamint az állampolgár biztonságát, egészségét, vagyonát veszélyeztető információt nem közölnek államnyelven.

Azokon a településeken, ahol a kisebbségek aránya eléri a 20 százalékot, a képviselői testületek ülésein használható lesz a kisebbségi nyelv is. A jövőben lehetővé válik, hogy a helyi hivatalos jegyzőkönyveket kisebbségi nyelven vezessék, de le kell fordítani szlovákra is. Eddig a jegyzőkönyveket kizárólag szlovák nyelven kellett vezetni. A nemzetiségi iskolákban nem lesz kötelező az összes dokumentáció kétnyelvű vezetése. Az oktatási tárca rendeletben konkrétan meghatározza, mely dokumentumokat kell szlovákul is vezetni.

Az enyhébb szabályokat tartalmazó jogszabályról a szlovák parlament kétszer is szavazott, mert Ivan Gasparovic államfő még december végén egyszer visszaküldte a törvényhozásnak. A szlovák nyelvtörvényről szóló összes cikkünket itt olvashatja.