Magyarország 27 hazai és 66 más uniós állampolgárt mentett ki Líbiából

 Hazaérkeztek a ferihegyi repülőtérre a chartergéppel Líbiából kimenekített magyar állampolgárok 2011. február 27-én, Líbia, arab forrongások
Vágólapra másolva!
A magyar hatóságok a 27 líbiában rekedt magyar mellett 66 más uniós országból származó polgárt is kimentett a harcok által súlytott észak-afrikai országból. A tripoli magyar nagykövetség továbbra is működésben marad és ellátja az egész Unió képviseletét is - derült ki abból a levélből, amelyet Orbán Viktor írt Herman van Rompuy uniós elnöknek.
Vágólapra másolva!

Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő közleménye szerint Orbán Viktor, az EU soros elnökségét betöltő Magyarország miniszterelnökeként a mai napon levélben tájékoztatta az Európai Tanács elnökét, Herman van Rompuyt arról, hogy miként reagált eddig a soros elnökség a líbiai eseményekre.

A közlemény szerint Magyarország működésbe léptette az Európai Unió úgynevezett Polgári Védelmi Mechanizmusát a Líbiában rekedt európai polgárok evakuálása érdekében. A magyar hatóságok sikeres küldetést hajtottak végre a hétvégén, amikor 27 magyar ember mellett 66 EU-beli állampolgárt is Budapestre menekítettek - írta Szijjártó Péter.

A közlemény szerint a tripoli magyar nagykövetség ellátja az egész Unió képviseletét, s ezt a diplomáciai kirendeltséget a kormány továbbra is működtetni fogja.

A kormányfő levele kitér arra is, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatát követően rekordgyorsasággal megszületett az a döntés, amely a Líbiával szembeni európai korlátozásokról és szankciókról rendelkezik.