Vörösiszap borított be több ukrán települést

Vágólapra másolva!
Megfagyott vörösiszapból származó vörös por borított be több ukrajnai települést a Fekete-tenger közelében. A jelentések szerint a porban nincs marónátron, ami a magyarországi Kolontáron és Devecseren az ökológiai katasztrófát okozta.
Vágólapra másolva!

Dél-Ukrajnában vörösiszaptól származó vörös por borított be több falut - jelentették vasárnap ukrajnai hírportálok. A por a Fekete-tenger északi partjához közeli Mikolajiv alumínium- és timföldgyárának vörösiszap-tárolójából származik. A közelmúltban kemény fagyok voltak a vidéken, a vörösiszap megfagyott, és a megszilárdult, könnyen porladó anyagot a szél több kilométerre is elvitte.

Az üzem vezetőjének helyettese, Hennadij Nikolenko szerint már sikerült megállítani a vörösiszap porladását. A tárolóban jelenleg tűzoltókocsik dolgoznak, meleg vízzel locsolják a timföldgyártás melléktermékét. Az üzem vezetői szerint az iszap elporladva is ártalmatlan, mivel az iszap hat fokozatú szűrés után kerül a tározóba, és már nincs benne marónátron, ami a magyarországi Kolontáron és Devecseren az ökológiai katasztrófát okozta. A magyarországi vörösiszap-katasztrófáról az [origo] aloldalára kattintva olvashat bővebben.