Vasárnap este érkezhetnek haza a magyarok Líbiából

Vágólapra másolva!
Vasárnap este háromnegyed nyolcra várják Ferihegyre azt a Malév-chartergépet, ami a líbiai fővárosból hazahozza a magyar állampolgárokat.
Vágólapra másolva!

Megérkezett Tripoliba a Malév chartergépe, amely a Líbiában rekedt magyarokat hozza haza - értesült a Független Hírügynökség. Várhatóan vasárnap háromnegyed nyolckor száll le Ferihegyen a repülő - tudta meg az [origo] a Ferihegyi járatinformációtól. A gép pontos érkezése, a Malév tájékoztatása szerint attól függ, mikor tud elindulni Tripoliból. Eredetileg délután két órára volt kiírva a gép, de azóta többször módosították az érkezés idejét, legutóljára este 19.45-re ígérték érkezését. Azt egyelőre nem tudni, hogy pontosan hányan jönnek haza a Malév chartergépével, a belügyminiszter korábban azt mondta, 50-60 magyar állampolgár tartózkodhat Líbiában. A Malév gépe napok óta várt a líbiai hatóságok repülési engedélyére.

Az MTI a hazaszállítást szervezők egyik illetékesétől úgy értesült, a magyarok a repülőtéren nem találkoznak a családjukkal, mert busszal egyből a Terrorelhárítási Központ épületébe szállítják őket, ahol hivatalosan is beléptetik őket az országba. A hazaérkezők csak ezután találkozhatnak hozzátartozóikkal.

A Líbiában rekedt magyarok mentőakciójának irányítását a Terrorelhárítási Központ vette át - jelentette be Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője.

Már több ország kimenekítette állampolgárait a zavargások kezdete óta az észak-afrikai országból. Szombat este a brit királyi légierő két C-130-as Hercules típusú szállítógéppel összesen 150 civilt vitt ki Líbiából, nem csak briteket.

A BBC szombat esti helyszíni beszámolói szerint drámai helyzet alakult ki a líbiai főváros nemzetközi repülőterén, illetve a líbiai-tunéziai határon egyaránt. A tripoli repülőtér külterületén, a tudósítás szerint legalább tízezer kétségbeesett külföldi - zömmel egyiptomi - vendégmunkás várja, hogy távozhasson; sokan már egy hete a repülőtér mellett táboroznak. Ugyanez a helyzet a tunéziai határon, amelynek líbiai oldalán szombat estére szintén több ezer külföldi zsúfolódott össze, megpróbálva átjutni tunéziai területre.