Kadhafi szerint Líbia teljesen békés

Vágólapra másolva!
Moammer Kadhafi líbiai vezető egy szerb televíziónak kijelentette, hogy Líbiában marad, s a külföldet, illetve az al-Kaidát vádolta a 41 éves uralmát fenyegető lázadásért. Közben Londonban bejelentették, hogy zárolták Kadhafi vagyonát.
Vágólapra másolva!

A Pink televízió Kadhafi tripoli irodájában készített interjút. "Jelenleg nincsenek incidensek, és Líbia teljesen békés. Nincs semmi szokatlan, nincsenek zavargások" - ecsetelte Kadhafi a vasárnap este sugárzott interjúban, amelyből idéztek a nyugati hírügynökségek és a szerbiai sajtóorgánumok is.

A líbiai vezető ismét azt állította, hogy az al-Kaida áll a "terrorista bandák" mögött, amelyek felelőssé tehetők az emberéletek kioltásáért. Mint mondta: ezek a bandák váratlanul betörtek a katonaság laktanyáiba és rendőrőrsökre, eltulajdonították a fegyvereket, majd hatalmukba kerítették a dzsámikat, és megfélemlítették a lakosságot, kiváltképpen Bengázi város lakóit. Korlátozták ott a nők szabad mozgását, s "megöltek mindenkit, aki mozgott". Kadhafi szerint a terrorista bandák kezére került városok lakói otthonaikból a hatóságok segítségét kérik. "Arra várnak, hogy megszabadítsuk őket a fegyveres bandáktól" - mondta Kadhafi.

A líbiai vezető elítélte az ENSZ Biztonsági Tanácsát az ellene hozott szankciók miatt. Kadhafi szerint a BT médiajelentések alapján hozta meg határozatát, ami elfogathatatlan, és "ellentmond a józan észnek". Szerinte a BT-nek bizottságot kellett volna küldenie Líbiába az igazság tisztásására, s csak a jelentés elkészülte után kellett volna meghoznia határozatát.

London zárolta Kadhafi vagyonát

A brit kormány vasárnap este bejelentette azt is, hogy zárolta Kadhafi és családtagjai, valamint a líbiai vezetővel közvetlenül kapcsolatban álló tisztviselők Nagy-Britanniában fellelhető vagyonát. Londonban nem közölték a befagyasztott líbiai vagyonok étékét, de a brit sajtó korábbi értesülései alapján akár több tízmilliárd dollárról is szó lehet.

A The Daily Telegraph, a legnagyobb brit konzervatív napilap, amely a bizalmas amerikai diplomáciai sürgönyöket tömegével kiszivárogtató WikiLeaks portáltól kapott ilyen táviratokat, az egyikből idézve a minap azt írta: a líbiai állami befektetési hatóság egy illetékese tavaly maga közölte az Egyesült Államok londoni nagykövetével, hogy Líbia 32 milliárd dollárt tart likvid eszközök formájában Londonban.

Ha szeretne többet tudni az arab forrongások által érintett országokról, klikkeljen a térképre! Az egyes országokra kattintva megtudhatja, hogy mit érdemes tudni róluk dióhéjban, mi történt ott eddig és az miért fontos, mitől lehet érdekes a továbbiakban.

http://www.origo.hu/s/teszt/tibikem/middle_east.html