Ománban könnygázzal oszlatják a tüntetőket

Vágólapra másolva!
Erőszakba torkollottak vasárnap a tüntetések Ombánan, a rendőrség könnygázzal és gumilövedékekkel próbálja oszlati a tüntetőket, szemtanúk szerint halálos áldozatok is vannak. Tunéziában szombaton este három ember meghalt a rendfenntartók és a tüntetők összecsapásában.
Vágólapra másolva!

Erőszakba torkollottak a tüntetések vasárnap Ománban. A BBC beszámolója szerint a Reuters hírügynökségnek egy szemtanú azt mondta, hogy két ember meghalt, amikor a rendőrök gumilövedékkel lőtték a tüntetőket, akik ellen könnygázt is bevetettek. Egy korábbi jelentés szerint az uralkodó átalakította a kormányt, hogy lecsillapítsa a tiltakozókat. A szultán hat miniszterét cserélte le és új tanácsadókat is kinevezett, miután az elmúlt napokban tüntetők százai követeltek nagyobb beleszólást az ország ügyeibe. Ománban január közepén kezdődtek a tünetések, néhány száz ember vonult az utcára, hogy tiltakozzon a drágaság és a korrupció ellen. Azóta felemelték a minimálbért és a diákok ösztöndíját is.

Tunéziában szombaton este három ember meghalt, amikor több száz tüntető csapott össze a biztonsági erőkkel. A rendőrök könnygázt és gumibotot is bevetettek a demonstrálók ellen, a küzdelem órákig tartott - közölte a BBC tudósítója. Álarcos civilek és rendőrök még a tömeg szétoszlatása után is üldöztek kisebb tüntetői csoportokat.

Az összecsapásban többen megsérültek, tüntetők és a biztonsági erők tagjai egyaránt. Mintegy száz embert őrizetbe vettek. A belügyminisztérium szerint provokátorok szítottak erőszakot, pajzsként használva az alapvetően békés tüntetések résztvevőit. Tunéziában decemberben robbantak ki az azóta az egész arab világoot felforgató kormányellenes tüntetések.

Ha szeretne többet tudni az arab forrongások által érintett országokról, klikkeljen a térképre! Az egyes országokra kattintva megtudhatja, hogy mit érdemes tudni róluk dióhéjban, mi történt ott eddig és az miért fontos, mitől lehet érdekes a továbbiakban.

http://www.origo.hu/s/teszt/tibikem/middle_east.html