Leszállt a magyarokat Líbiából hazaszállító repülő

Hazaérkeztek a ferihegyi repülőtérre a chartergéppel Líbiából kimenekített magyar állampolgárok 2011. február 27-én, Líbia, arab forrongások
Vágólapra másolva!
Este nyolc órakor Budapestre érkezett a magyarokat Tripoliból hazaszállító repülőgép. A gépen kilencvenhatan utaztak, ebből huszonnégyen voltak magyar állampolgárok. A hazatérő magyarok a repülőtéren nem találkoztak a családjukkal, mert busszal egyből a Terrorelhárítási Központ épületébe szállították őket.
Vágólapra másolva!

Vasárnap este nyolckor Budapestre érkezett az a Malév-gép, amelyik a Líbiában rekedt magyar állampolgárokat hozta haza. Helyszíni tudósítónk jelentése szerint a repülőgéppel kilencvenhatan érkeztek, közülük huszonnégyen voltak magyarok, a többiek uniós - leginkább közép-európai - állampolgárok 10 országból. A repülőtéren Martonyi János külügyminiszter, Hende Csaba honvédelmi miniszter, valamint az érintett országok diplomatái várták a Líbiából érkezőket. A Malév-gépet Fehérváry Géza kapitány, a magyar légitársaság vezérigazgató-helyettese vezette haza Tripoliból. Eredetileg délután két órai érkezésre volt kiírva a gép, azóta többször módosították az érkezés idejét. A Malév gépe napok óta várt a líbiai hatóságok repülési engedélyére.

Martonyi János külügyminiszter az újságírók előtt külön köszönetet mondott Pintér Sándor belügyminiszternek és Hajdú Jánosnak, a Terrorelhárítási Központ vezetőjének. Külön szólt a tripoli nagykövetség munkatársairól, akik 12 napja az életüket kockáztatják és akik Líbiában maradtak. Jó néhány uniós tagállam nagykövetsége bezárt, más uniós tagállamok nagykövetsége felfüggesztette a működését. A magyar nagykövet, Marton Béla és Galli László konzul a helyszínen vannak és koordinálják a még ott maradó uniós nagykövetségek és konzulátusok munkáját - jelezte a miniszter.

Nem tudni hány magyar maradt kint

Az akciót, a gépen utazók hazaszállítását illetően Martonyi János mindenkinek gratulált a példás együttműködésért. Mint mondta, jelképes jelentőséget tulajdonít annak, hogy 10 európai nemzet polgárait hozták el, köztük románokat, litvánokat, lengyeleket, cseheket és a cseh nagykövetet is. "Ez egy nagyon szép példája annak, hogy mi magyarok együtt tudunk működni hogy ha kell" - hangsúlyozta.

Nézze meg, hogy látták a líbiai helyzetet a hazaérkező magyarok!

A miniszter nem tudta pontosan megmondani, hogy hány magyar maradhatott még kint, a megérkezetteken kívül még 20 magyarra számítottak, de ők saját elhatározásukból nem jöttek ki a repülőtérre, aminek nem tudni az okát. "Lehet, hogy a biztonsági helyzetet nem ítélték olyannak, de lehet, hogy azt a döntést hozták a líbiai események alakulására tekintettel, hogy ott maradnak" - vélekedett Martonyi János. Mint mondta: több mentési akciót nem terveznek, a többi magyarnak a saját döntése volt, hogy nem jöttek el. Sok függ attól, hogy hogyan alakul a helyzet. "Ez az akció jelezte azt, hogy még soha senkit nem hagytunk ott. Aki el akart jönni, az most eljött" - mondta. Hozzátette, hogy ha bármelyik magyarnak segítségre van szüksége, akkor azt megadják a jövőben is.

Azzal kapcsolatban, hogy állítólag Líbiában egy magyar származású embert elraboltak, a miniszter azt mondta: az illetékes szervek foglalkoznak az üggyel, a Külügyminisztérium ugyancsak, a tripoli nagykövetség emberei mindent meg fognak tenni annak érdekében, hogy ez az ügy tisztázódjék.

Hende Csaba honvédelmi miniszter azt mondta: ezt "a brilliánsan végrehajtott mentőakciót" szombati, késő esti ülésén a kormány határozta el, ennek keretében döntöttek úgy, hogy elküldik a nemzeti légitársaság repülőgépét Tripoliba, vállalva az ezzel járó kockázatokat. "Magyarország egyetlen polgárát semmilyen helyzetben sem hagyja bajban és mindenkiért elmegyünk, ha kell a világ végére is" - mondta. A honvédelmi miniszter is mindenkinek megköszönte az együttműködést, a Terrorelhárító Központ munkatársainak külön. "Pénz nem számított, csak az emberélet és a magyarok biztonsága" - jegyezte meg.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
A géppel érkezőket a Terrorelhárítási Központba szállították, ahol hivatalosan is beléptetik őket az országba - kattintson a képre galériánkért!

A géppel érkezőket a Terrorelhárítási Központba szállították, ahol hivatalosan is beléptetik őket az országba. A magyarok itt már hozzátartozóikkal is találkozhatnak.

A németek is menekítettek

A német légierő 132 embert menekített ki egy titkos akcióban Líbiából - közölte vasárnap Guido Westerwelle német alkancellár és külügyminiszter. Mint elmondta, szombaton két katonai gép szállt le a Wintershall német vállalat sivatagi leszállópályájára, s 22 német állampolgárt, valamint 112 más országbelit vett a fedélzetére. A gépek Krétára vitték a kimenekítetteket. Mivel a külföldi német katonai missziókhoz törvényhozási felhatalmazás kell, Westerwelle pénteken beszélt az összes parlamenti párt vezetőjével, és elmondta, mit terveznek. Közölte, hogy Angela Merkel kormánya a líbiai helyzetet "nagyon veszélyesnek értékelte és elrendelte a légierő közreműködésével való azonnali evakuálást".

Szombat este a brit királyi légierő két C-130-as Hercules típusú szállítógéppel összesen 150 civilt vitt ki Líbiából, nem csak briteket. A BBC szombat esti helyszíni beszámolói szerint drámai helyzet alakult ki a líbiai főváros nemzetközi repülőterén, illetve a líbiai-tunéziai határon egyaránt. A tripoli repülőtér külterületén a tudósítás szerint legalább tízezer kétségbeesett külföldi - zömmel egyiptomi - vendégmunkás várja, hogy távozhasson; sokan már egy hete a repülőtér mellett táboroznak. Ugyanez a helyzet a tunéziai határon, amelynek líbiai oldalán szombat estére szintén több ezer külföldi zsúfolódott össze, megpróbálva átjutni tunéziai területre.

Ha szeretne többet tudni az arab forrongások által érintett országokról, klikkeljen a térképre! Az egyes országokra kattintva megtudhatja, hogy mit érdemes tudni róluk dióhéjban, mi történt ott eddig és az miért fontos, mitől lehet érdekes a továbbiakban.

http://www.origo.hu/s/teszt/tibikem/middle_east.html