Egyiptomi hírek miatt lőné Dél-Koreát az északi vezetés

Vágólapra másolva!
Dél-Koreaiak az egyiptomi változásokról és az arab világ történéseiről szóló röplapokat küldtek ballonokkal Észak-Koreába, ahonnan a vezetés visszaüzent, hogy ha nem hagyják abba a pszichológiai hadviselést, lőni fognak.
Vágólapra másolva!

Az egyiptomi változásokról és az arab tüntetésekről szóló röplapokat és DVD-ket küldtek át dél-koreai törvényhozók a szigorúan őrzött észak-koreai határ fölött ballonokkal - írja a BBC.

A röplapokra válaszul az észak-koreai vezetés az állami hírügynökség szerint felszólította Dél-Koreát, hogy "azonnal hagyja abba a pszichológiai hadviselést", különben lőni fognak.

A fenyegetés egy nappal előzte meg Dél-Korea és az Egyesült Államok csapatainak szokásos éves közös gyakorlatát - írja a BBC. A lap szerint Észak-Korea csak egy invázió előkészítését akarja álcázni a közös hadgyakorlattal, míg Szöul továbbra is azt mondja, hogy ez csak védekezés. Jelenleg 28 ezer amerikai katona állomásozik Dél-Koreában.

A két Korea több mint fél évszázada áll egymással hadban, a hidegháború elején kirobbant véres konfliktus ugyanis 1953-ban békeszerződés nélkül ért véget. A két ország viszonya tavaly májusban egy dél-koreai hajó elsüllyedése miatt került mélypontra, majd novemberben fegyveres incidens is volt, ami 1953 óta a legsúlyosabb támadás volt. A két ország közti konfliktus történetéről itt olvashat.