Újabb várost ellenőriznek a felkelők Líbiában

Vágólapra másolva!
A felkelők elfoglalták az-Zavija városát, amely mindössze ötven kilométerre van a líbiai fővárostól. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa szankciókat vezetett be Moammer el-Kadhafi líbiai elnök és családtagjai ellen, korlátozta az utazásaikat és elrendelte a bankszámláik befagyasztását. A líbiai ellenzék bejelentette, hogy átmeneti kormányt alakítanak.
Vágólapra másolva!

Ismét az ellenzék kezére került a fővárostól mintegy 50 kilométerre nyugatra fekvő az-Záviját a BBC értesülései szerint. A Kadhafi-ellenes felkelés vörös-zöld-fekete lobogója leng a város központjában álló egyik épületen, és a téren több száz fős tömeg ünnepel, azt skandálva, hogy "Ez a mi forradalmunk!" A településről csütörtökön űzték ki a felkelőket.

Az al-Dzsazíra arab hírtelevízió helyszíni jelentésekre hivatkozva arról számolt be, hogy Líbia harmadik legnagyobb városa, Misurata a felkelők kezére került. Ezt más források nem erősítették meg.

A líbiai közbiztonság romlására hivatkozva a francia külügyminisztérium felfüggesztette a nagykövetsége tevékenységét Tripoliban. Kimenekítették az észak-afrikai országból a diplomatákat, és azokat a francia állampolgárokat, akik haza akartak térni. A diplomaták elmondása szerint Tripoliban nagyon feszült a hangulat: üresek az utcák, a boltok zárva tartanak, az emberek napközben nem mernek előjönni, csak esténként merészkednek ki az utcára, és ilyenkor lehet lövéseket hallani. Utcai harcokat saját szemükkel azonban a diplomaták nem láttak.

Az ANSA olasz hírügynökség helyszíni tudósítója szerint az éjszakai lövöldözések után Tripoliban vasárnap délelőtt ismét nyugalom volt. Az utakat ellepték az autók, és nem volt jele különösebb biztonsági intézkedéseknek. A jelek szerint a kormány szilárdan a kezében tartja a főváros ellenőrzését. Az iskolákban újra megkezdődött a tanítás és néhány élelmiszerbolt is kinyitott.

A BBC beszámolója szerint Máltáról visszaindult a líbiai Bengázi kikötőjébe a Cumberland nevű hajó, hogy újabb embereket menekítsen ki az észak-afrikai országból.

Éjszaka a volt líbiai igazságügyi miniszter bejelentette, hogy átmeneti kormányt alakít az ellenzék. Musztafa Muhammed Abdel Dzsalil a Kurina című, Bengáziban kiadott újság internetes portáljának nyilatkozott. A kabinet összetételét vasárnap hozzák nyilvánosságra, Dzsalil szerint tagjai között vannak a felszabadított nyugati városok, így Miszráta és az-Závija képviselői, de több tárca élére nem jelölnek ki senkit, amíg Tripoli és a többi, nyugati, illetve déli város fel nem szabadul.

Barack Obama amerikai elnök szombaton azonnali távozásra szólította fel Kadhafi líbiai vezetőt.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa magyar idő szerint éjszakába nyúló ülésén szankciókkal sújtotta Moammer el-Kadhafit és családtagjait, illetve az elnök néhány bizalmasát. A BT elrendelte az elnök utazásainak korlátozását és számláinak befagyasztását, és döntött arról is, hogy azonnal a Nemzetközi Büntetőbíróság elé terjesztik a líbiai vérengzések kivizsgálását. A testület főügyészének két hónapon belül kell jelentést tennie a Biztonsági Tanácsnak a vizsgálatokról. A BT emellett fegyverszállítási tilalmat is elrendelt Líbiával szemben.

Ha szeretne többet tudni az arab forrongások által érintett országokról, klikkeljen a térképre! Az egyes országokra kattintva megtudhatja, hogy mit érdemes tudni róluk dióhéjban, mi történt ott eddig és az miért fontos, mitől lehet érdekes a továbbiakban.



http://www.origo.hu/s/teszt/tibikem/middle_east.html