Sokkolókkal oszlatott a katonaság Kairóban

Vágólapra másolva!
Egyiptomi katonák botokkal és elektromos sokkolókkal támadtak a tüntetőkre Kairó központjában szombatra virradóra. A tüntetők nem akarták elhagyni a teret, amíg nem teljesítik követelésüket, hogy tisztítsák meg a kormányt Hoszni Mubarak megbuktatott elnök híveitől.
Vágólapra másolva!

A Tahrír téren pénteken több százezres nagygyűlést tartottak pénteken abból az alkalomból, hogy két héttel azelőtt teljesült a 18 napos tüntetéssorozat fő követelése, Mubarak távozása a hatalomból. A nagygyűlés résztvevői követelték a rendkívüli törvények hatálytalanítását, a politikai foglyok szabadon bocsátását és Mubarak híveinek a hatalomból való eltávolítását. Ezrek ismételgették, hogy addig nem hagyják el a teret, amíg Ahmed Safik miniszterelnököt, a Mubarak-korszak "csökevényét" el nem mozdítják hivatalából. Azt is bejelentették, hogy péntekenként folytatják nagygyűléseiket, amíg követeléseik nem teljesülnek.

A katonai rendőrök a kormány épülete előtt rátámadtak a mintegy másfél száz tüntetőre, akik megpróbáltak ott letáborozni, hogy nyomatékot adjanak követeléseiknek. Éjfél után, amikor életbe lépett a kijárási tilalom, megindultak a tüntetők ellen, akik közül néhányan ellenálltak az oszlatásnak. A katonák a levegőbe leadott lövésekkel, valamint botokkal és elektromos sokkolókkal próbálták szétoszlatni a tüntetőket. Több ember őrizetbe vettek, néhány tüntető könnyebben megsérült.

Mubarak bukása óta a hadsereg nem támadt erőszakkal a tüntetőkre. A szombatra virradóra végrehajtott erőszakos beavatkozás azt mutathatja, hogy az egyiptomi katonai kormányzat keményebb fellépésre szánta el magát a demokratikus reformokat követelő tiltakozókkal szemben. A Fegyveres Erők Legfelső Tanácsa viszont később bocsánatot kért a hadsereg fellépéséért, mondván, hogy a beavatkozás nem volt "szándékos". A nyilatkozatban a katonai vezetés ígéretet tett arra, hogy hasonló erőszakos oszlatás nem fog megismétlődni.

Az egyiptomi tüntetéssorozatról, és átalakulásról bővebben itt olvashat.