Kelemen Hunor lett az RMDSZ új elnöke

Vágólapra másolva!
Kelemen Hunor a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) új elnöke - jelentették be a szövetség nagyváradi kongresszusán szombat este. Markó Béla 18 év után távozik a magyar párt éléről.
Vágólapra másolva!

Kelemen Hunort választotta új elnökévé a Romániai Magyar Demokrata Szövetség szombat este, Nagyváradon. Az leadott, összesen 538 szavazat közül (az érvényes voksok száma 536) 371-et kapott Kelemen Hunor. Eckstein-Kovács Péterre 118 küldött adta szavazatát, Olosz Gergely 47 voksot nyert. Az abszolút többséghez legalább 279 szavazatra volt szükség.

Kora esti elnökjelölti beszédében Kelemen a kiszámítható, megtervezett változás, az ésszerű megújulás hívének nevezte magát. "Nincs szükségünk kiszámíthatatlanságra, káoszra és kapkodásra. Nekünk van elég erőnk és bátorságunk, van elég tapasztalatunk és tudásunk, hogy a szükséges változásokat mi magunk vezessük be. Ehhez nem kell kívülről a mi életünkbe belenyúló kéz" - hangsúlyozta Kelemen Hunor. "Identitásunkért folytatott küzdelmünkben is új fejezetet nyitunk: szélesebb anyanyelv-használati jogok, kulturális és területi autonómia, fejlesztési régiók átszervezése, egytől-egyig olyan célok, amelyekről nem mondhatunk le, és amelyek tekintetében nincs és nem lesz kompromisszum" - fejtette ki.

A választás előtt a győzelemre egyértelműen a Markó által nyíltan támogatott, 2009-ben az államfői posztért is induló Kelemennek volt a legnagyobb esélye. A jelölési folyamat során őt támogatta több szórványmagyarság által lakott megye, illetve az összes székelyföldi szervezet. Eckstein-Kovács a Kolozs megyei szervezet támogatását élvezi, míg Olosz egyéni ajánlásokkal került a szavazólapra.

Kelemennek nem lesz egyszerű dolga. Az RMDSZ jelenleg egy rendkívül népszerűtlen kormányban vállal szerepet, képviselői megszavazták a súlyos megszorító intézkedéseket. Romániában 2012 novemberében tartanak parlamenti választást. Az ellenzéki pártok azonban arra igyekeznek rávenni az RMDSZ-t, hogy álljon át, és segítsen megbuktatni Emil Boc miniszterelnök népszerűtlen kormányát. Az RMDSZ eddigi elnöke, Markó Béla elutasította ezt. Markó 1993 óta vezette a szövetséget.