Ellenzéki párt nyerte az ír választást az exit poll szerint

Vágólapra másolva!
A fő ellenzéki párt, a jobbközép Fine Gael nyerte meg az írországi parlamenti választásokat az első exit poll-felmérés szerint, de nem sikerült megszereznie az abszolút többséget.
Vágólapra másolva!

Az RTE közszolgálati rádió számára készült szombati felmérés azt mutatja, hogy a legnagyobb ellenzéki párt, a Fine Gael a szavazatok 36,1 százalékát szerezte meg az írországi parlamenti választáson. Ez 72 mandátumot jelent a 166 fős parlamentben, vagyis a pártnak koalícióra kellene lépnie a balközép Munkáspárttal a kormányzás érdekében.

Szinte bizonyos, hogy Írország következő miniszterelnöke a Fine Gael vezetője, az egykori tanár és az ország leghosszabb ideje hivatalban lévő parlamenti képviselője, Enda Kenny lesz.

Az exit poll szerint a kormányzó Fianna Fail pártot a választók megbüntették a súlyos megszorító intézkedések miatt. A tizennégy éve hatalmon lévő párt a szavazatoknak mindössze 15,1 százalékát szerezte meg, ami történetének legrosszabb eredménye. Ezzel húsz helyet szereznek meg a parlamentben.

A Munkáspárt 20,5 százalékot kapott, ez 35 parlamenti mandátumnak felel meg. A korábban a szeparatista Ír Köztársasági Hadsereg nevű terrorszervezet politikai szárnyaként működő Sinn Féin párt 10 százalékot kapott, ami mintegy 15 parlamenti helynek felel meg. A független képviselők a szavazatok 15,5 százalékát nyerték el.

Az RTE számára készült exit poll hagyományosan pontos képet fest a választások eredményéről, a legutóbbi, 2007-es választásokon készült előrejelzése félszázalékos hibahatáron belül maradt. A pénteki voksolást követően szombat reggel kezdődött meg a szavazatok kézi számlálása, a végeredmény vasárnapra várható.