Bíróság tiltotta meg Brazíliában egy vízerőmű építését

Vágólapra másolva!
Brazíliában felfüggesztették a világ harmadik legnagyobb vízerőművének építését, miután a bíróság szerint nem felel meg a környezetvédelmi követelményeknek - írja a Guardian.
Vágólapra másolva!

A világ legnagyobb esőerdőjében tervezett hatalmas gát építése ellen nemcsak Brazíliában, de külföldön is tüntettek a környezetre és az ott élő indián törzsekre várható hatása miatt. A brazil elnök a múlt héten megvédte az építkezést a nemzetközi sajtóban azt állítva, hogy a gát ellen csak egy elenyésző kisebbség tiltakozik, amely semmilyen vízerőművet nem tart elfogadhatónak. Az elnök szerint az erőmű legnagyobb előnye, hogy tiszta és olcsó energiát adna.

A Guardian beszámolója szerint Para szövetségi állam bírósága most azért döntött úgy, hogy fel kell függeszteni a világ harmadik legnagyobb vízerőművének építését, mert több környezetvédelmi feltétel nem teljesült, például hiányzott a folyón a szállítás biztonságossá tételére vonatkozó elképzelés azokon a részeken, ahol a gát jelentősen csökkenti a vízszintet. A bíróság megtiltotta a nemzeti fejlesztési banknak, hogy részt vegyen a projekt finanszírozásában.