Pénteken tartják a választást az IMF-hitel miatt dühös Írországban

Vágólapra másolva!
A kormányzó republikánusok helyett centrista-munkáspárti koalíció veheti át Írország vezetését a pénteki választás után. A kampány fő témája az országnak nyújtott nemzetközi hitel, és az annak következtében szükséges megszorítások voltak. A hitelszerződés módosítását azonban az összes nagy párt megígérte.
Vágólapra másolva!

Pénteken tartják Írországban az előrehozott választást, amely az első azóta, hogy a hatalmas gazdasági visszaesést átélő országot kimentette az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) - írta a BBC.

A gazdasági válság a szolgáltató szektort fejlesztő Írországot drasztikusan érintette. A munkanélküliség mára 13,4 százalékra szökött, miközben több bankot az állam mentett meg, amivel azonban az ország csődbe jutását kockáztatták. Ennek következtében, bár az ország adóssága és költségvetése nem szélsőségesen rossz, a bankok hiteleire vállalt garanciák miatt, novemberben 85 milliárd euró uniós és IMF-hitelre kényszerült Írország.

A hitelért cserébe szigorú, 15 milliárd eurós takarékossági programot kellett hirdetnie a kormánynak, amely egyben a bukásához is vezetett, s kikényszeríttette az előre hozott választást. Tavaly november-decemberben tüntetéseken próbálták megakadályozni a megszorító programot. Az Írországban dolgozó magyarokról készült riportunkat itt olvashatja.

Az IMF-hitel ezek után a választás elsődleges témájává vált, igaz, a BBC szerint az összes nagyobb párt megígérte, hogy újratárgyalják a szerződést. Sok fiatal ír küzd azzal a problémával, hogy nemrég vásárolt házuk vagy lakásuk a töredékét éri a vételárnak, miközben csökkent a minimálbér.

A választás legnagyobb esélyese a jobbközép-centrista Fine Gael-párt, amely azonban aligha tud majd egyedül kormányt alakítani. A Guardian szerint a koalíciós partner a Munkáspárt lehet, amellyel a napokban feltűnően jó lett a Fine Gael kapcsolata. A lap szerint az új kormányfő Enda Kenny, a centrista párt vezetője lehet. A választás vesztese minden valószínűség szerint a Fianna Fáil konzervatív-republikánus párt lesz. A politikai alakulat annak ellenére, hogy jobboldali, korábban többször a baloldali zöldekkel és a Munkáspárttal alkotott koalíciót.

A választáson 566 jelölt indult, 165 mandátumért, a 43 választókerületben. Az ír választási rendszer egy ritka módszert, az úgynevezett STV (single transzferable vote - egyszeri átruházható szavazat) eljárást alkalmazza, amelyben a választó több jelöltet is megnevezhet. Egy kerületben több mandátumot is kiosztanak úgy, hogy figyelembe veszik egy-egy választó további pártpreferenciáit is.