Rolling Stone: Pszichológiailag feltérképezték az Afganisztánba látogató amerikai törvényhozókat

Vágólapra másolva!
Egy pszichológiai műveletekre szakosodott amerikai katonai csoport azt a törvénytelen parancsot kapta elöljárójától: gyűjtsön adatokat Afganisztánba látogató amerikai törvényhozók hátteréről annak érdekében, hogy rá lehessen őket venni több katonának az országba vezénylésére, valamint arra, hogy fordítsanak nagyobb összegeket az ottani műveletekre  - állította csütörtökön megjelent számában a Rolling Stone magazin.
Vágólapra másolva!

A lap nagy felhördülést keltett írása szerint az afgán csapatok kiképzéséért felelős William Caldwell tábornok rávette egy, az ellenség pszichológiai megdolgozására szakosodott katonai egység tagjait arra, hogy feltérképezzék az őt meglátogató amerikai szenátorok, képviselők és más magas beosztású személyek, valamint külföldi tisztségviselők befolyásolhatóságának lehetőségeit.

A Pentagon csütörtökön bejelentette, hogy David Petraeus tábornok, az Afganisztánban harcoló NATO-erők parancsnoka vizsgálatot indít "az ügy körüli tények és körülmények megállapítása érdekében".

A magazin szerint a pszichológiai egység parancsnoka, Michael Holmes alezredes egy idő után megtagadta a feladat teljesítését, ami miatt Caldwell stábja megpróbálta ellehetetleníteni.

A Rolling Stone szerint a pszichológiai profilkészítők célszemélyei között szerepelt John McCain szenátor, a republikánusok 2008-as elnökjelöltje, valamint Joe Lieberman, Jack Reed, Al Franken és Carl Levin szenátor, valamint Steve Israel, a képviselőház közbeszerzési bizottságának elnöke, Mike Mullen tengernagy, az egyesített vezérkar főnöke, több kutatóintézet elemzője, a német belügyminiszter és a kabuli cseh nagykövet.

"Az én feladatom az a pszichológiai műveleti csoportban, hogy fejekkel játsszam, és elérjem, hogy az ellenség úgy viselkedjen, ahogy azt mi akarjuk - nyilatkozott Holmes alezredes. - Tilos ugyanezt tennem a mieinkkel. Aki azt kéri tőlem, hogy ezeket az ismereteimet szenátorok és képviselők ellen alkalmazzam, az átlépi a határt."

A magazin szerint Caldwell törzsfőnöke, Joe Buche ezredes arról faggatta Holmest, hogy hogyan tudná titkon manipulálni az amerikai törvényhozókat. "Hogyan vehetjük rá ezeket a fickókat arra, hogy több embert küldjenek nekünk? Mit kell a fejükbe ültetnem?" - kérdezte Buche ezredes a katonai pszichológust.