Július közepéig választásokat tartanak Tunéziában

Vágólapra másolva!
A tunéziai ideiglenes kormány pénteken este bejelentette, hogy legkésőbb július közepéig választásokat tartanak az országban. Egyelőre nem egyértelmű, hogy elnök- vagy parlamenti választást ígértek-e.
Vágólapra másolva!

A szemtanúk szerint január 14-e, Ben Ali elnök bukása óta nem volt ekkora tömegtüntetés Tunéziában, mint pénteken. Tuniszban még a hivatalos adat szerint is több mint százezres tömegtüntetés volt a kormány ellen. A nap végén az ideiglenes kormány bejelentette, hogy legkésőbb július közepéig választásokat tartanak az országban.

A kezdetben nagyrészt diákokból álló tömeg Tunisz óvárosába, a Kaszba térre vonult, hogy Mohamed Gannúsi kormánya ellen tüntessen, mert az szerintük "el akarja orozni a forradalmat". A terület fölött a hadsereg helikopterei köröztek. A tüntetők egy része később a belügyminisztérium elé vonult, és megpróbált behatolni. Itt a rendőrök figyelmeztető lövéseket adtak le, amikor a tüntetők felmásztak az épület kerítésére, és könnygázt is használtak az elűzésükre.

Tunéziában tavaly decemberben robbant ki az arab világot megmozdító kormányellenes tüntetéssorozat, amelynek eredményeként 23 évig tartó uralma után elmenekült az országból Ben Ali elnök. Az átmeneti kormány élére azonban az a Mohamed Gannúsi került, aki már 1999 óta tölti be a miniszterelnöki tisztséget. A kabinetben sok egykori miniszter is helyet kapott. Az utca nyomására a kormányfő január 27-én kabinetjéből menesztette a volt államfő több bizalmasát is, de ez láthatóan nem elégítette ki a tömegeket. Meg nem erősített sajtóértesülések szerint a múlt héten szélütés érte a volt tunéziai elnököt. A BBC és a Le Monde úgy tudja, Ben Ali kómába esett.

A választásokat bejelentő közlemény szerint a különböző szervezetekkel folyó konzultációt március közepéig fejezik be, és a választást legkésőbb július közepéig lebonyolítják.

Ha szeretne többet tudni az arab forrongások által érintett országokról, klikkeljen a térképre! Az egyes országokra kattintva megtudhatja, hogy mit érdemes tudni róluk dióhéjban, mi történt ott eddig, és mi várható a továbbiakban.

http://www.origo.hu/s/teszt/tibikem/middle_east.html