Az iraki kormányfő al-Kaida merényletre hivatkozva óva intett a tüntetéstől a "harag napján"

Vágólapra másolva!
Biztonsági kockázatokkal érvelve óva intette Núri al-Máliki iraki kormányfő csütörtökön az arab ország polgárait attól, hogy részt vegyenek a "harag napjának" országos tüntetésein, amelyeket a szervezők a korrupció elleni fellépést és a közszolgáltatások javítását követelve hirdettek meg péntekre.
Vágólapra másolva!

Máliki tévébeszédében arra figyelmeztette honfitársait, hogy az al-Kaida terrorista hálózat és Szaddám Huszein néhai diktátor betiltott Baasz Pártjának tagjai merényleteket kísérelhetnek meg a tüntetők ellen.

Az arab világban a közelmúltban kirobbant tüntetésektől eltérően az iraki megmozdulások szervezői nem tűzték ki célul az iraki kormány megdöntését, de követelik a korrupció felszámolását, a cukorból, áramból és egyék alapvető dolgokból mutatkozó hiány megszüntetését.

Máliki hangsúlyozta, hogy Dzsalal Talabani államfő és a politikai tömörülések nevében szólva inti óva a lakosságot a tüntetéseket való részvételtől. Ali asz-Szisztáni síita nagyajatollah és Muktada asz-Szadr radikális síita hitszónok szintén óva intették híveiket attól, hogy a "harag napján" tüntessenek.

Az iraki fiatalok azokon a népfelkeléseken fellelkesülve hirdették meg a saját "harag napjukat", amelyek Tunéziában és Egyiptomban az internetes közösségi oldalakon szerveződtek és végül e két utóbbi ország elnökének bukásához vezettek. Az iraki hatóságok a pénteki tüntetés miatt őrizetbe vették csütörtökön Muntaszir az-Zaidi volt újságírót, aki 2008-ban cipővel dobálta meg George Bush amerikai elnököt, és emiatt az arab világban sokak szemében hőssé vált.

Irak a fővárosban, Bagdadban, valamint Bászrában, Kirkukban, Szuleimáníjában és más városokban is tüntetések voltak az elmúlt hetekben.