Őrizetbe vették Jozef Rohácot Szlovákiában

Vágólapra másolva!
A Magyarországon kiadott európai letartóztatási parancs alapján őrizetbe vette a szlovák rendőrség Jozef Rohácot. Az ORFK péntek délután csak annyit közölt, hogy egy folyamatban levő büntetőügy miatt keresték a magyar hatóságok Rohácot, de hogy pontosan mi ez az ügy, nem árulták el.
Vágólapra másolva!

A szlovák rendőrség őrizetbe vette Jozef Rohácot egy Magyarországon kiadott európai letartóztatási parancs alapján - közölte pénteken Andrea Dobiásová, a szlovák rendőrség országos parancsnokságának szóvivője. Rohácot még február 18-án vették őrizetbe Léván, és jelenleg fogdában van, őrizetbe vételéről ügyészi indítvány alapján a bíróság döntött. A szlovák rendőrségnek az ügyről nincs további információja - mondta Dobiásová.

Az ORFK sajtóirodáján péntek délután azt mondták, hogy egy folyamatban levő büntetőügy miatt keresték a magyar hatóságok Rohácot, azt azonban nem árulták el, hogy pontosan mi ez az ügy. A Fővárosi Főügyészségen is csak annyit közöltek, hogy indítványukra rendelte el a Fővárosi Bíróság az európai elfogatóparancsot. Jozef Rohác nem szerepel a Országos Rendőr-főkapitányság honlapján közzétett körözési toplistán. A Hirado.hu úgy tudja, hogy Rohácot a Nemzeti Nyomozó Iroda kezdeményezésére keresték a magyar hatóságok.

Ismert alvilági figura

Jozef Rohác neve felmerült több, az 1990-es években Magyarországon elkövetett robbantásos bűncselekménnyel, így a négy halálos áldozatot követelő budapesti Aranykéz utcai merénylettel összefüggésben is. A férfit továbbá előre kitervelten elkövetett emberölés kísérletével vádolta a Fővárosi Főügyészség a Seres Zoltán elleni, 13 évvel ezelőtti sikertelen merényletkísérlet miatt. A vádirat szerint 1997. június 3-án Rohác és ismeretlen társai távirányítású bombával akarták megölni Serest, ám a bomba Seres Bentley-jéről a gépkocsi indulásakor leesett. Az ügyész szerint, ha felrobbant volna a pokolgép, 200 méteres sugarú körben ölő hatású lett volna. Serest alig két év múlva ismeretlenek megölték.

A budapesti Fővárosi Bíróság ebben az ügyben tavaly október végén első fokon felmentette a kitervelt emberölés kísérletének vádja alól, két év börtönbüntetésre ítélte viszont robbanóanyaggal való visszaélés miatt. A bíróság a tárgyalás végén szabadlábra helyezte, mivel Rohác már két évet töltött előzetes letartóztatásban.

A pozsonyi Pravda 2009-ben azt írta, hogy Rohác, a szlovákiai alvilágban csak Patkány néven ismert lévai bérgyilkos nagy valószínűség szerint hazájában is több alvilági alakot tett el láb alól. "Ő volt a pozsonyi és a dunaszerdahelyi alvilág erre rendszeresített bérgyilkosa, aki Szlovákiában egy ideig azért is vád alatt állt, mert az egykori szlovák államfő, Michal Kovác fiának elhurcolásában koronatanúként számításba vehető Robert Remiás megölésével gyanúsították" - írták.