Kadhafi vegyi fegyvereivel riogatja a tüntetőket a líbiai miniszter

Vágólapra másolva!
Tüntetést hirdettek a péntek déli ima utánra a líbiai Tripoliban a Moamer Kadhafi államfő távozását követelők. A líbiai vezető egyre inkább sarokba szorul, már Tripolihoz egész közeli városokban is megingott a hatalma. Egy volt minisztere azzal riogat, hogy végső elkeseredésében akár vegyi fegyvereket is bevethet a hatalmához végletekig ragaszkodó Kadhafi.
Vágólapra másolva!

Tüntetésre készülnek Tripoliban a péntek déli ima után a Moammer Kadhafi távozását követelők. A tüntetést annak ellenére szervezik, hogy a főváros utcáit ellenőrző, rezsimhez hű fegyveresek a New York Timesnak nyilatkozó Mohamed Ali Abdallah emigráns ellenzéki vezető szerint azonnal lőnek, ahogy valahol öt embernél többet látnak együtt. Kadhafit egyre jobban szorongatják, az ország keleti fele már nincs ellenőrzése alatt, és ugyan csapatait összevonta fő bázisa, a főváros közelében, egyre több Tripolihoz közel fekvő településen kényszerülnek visszavonulásra milíciái.

Csütörtökön a fővárostól 200 kilométerre keletre fekvő Miszuratában vállról indítható rakétákkal és aknavetőkkel lőtték a repülőteret ellenőrző lázadókat, akik azonban megszereztek egy légvédelmi ágyút és azzal viszonozták a tüzet. A fővárostól 120 kilométerre nyugatra fekvő Zuvarahból pedig kivonult a rendőrség és a milícia, a várost népi bizottságok ellenőrzik - jelentették menekültek a New York Times szerint.

A fővárostól 75 kilométerre nyugatra fekvő Szabrathában a rendőrkapitányságot és Kadhafi forradalmi bizottságának épületét is lerombolták, az-Zavijában - 25 kilométerrel közelebb Tripolihoz - a szemtanúk szerint körülbelül 60 rezsimhez hű fegyveres támadt egy többezres tüntető tömegre, amely egy mecsetbe húzódott, de végül a botokkal, puskákkal, késekkel felfegyverkezett tömeg visszaverte a milíciát. A harcban legalább 100 ember meghalt. A Kadhafi távozását követelők, és a vezér milíciáinak összecsapásaiban elhunytak számát már 600 és 2000 közé teszik diplomaták és jogvédők becslései alapján.

Vegyi fegyverekhez nyúlhat

Eközben egy volt miniszter még nagyobb vérengzések lehetőségével riogat. Líbia lemondott igazságügyi minisztere, Musztafa Abdel Galil az al-Dzsdazíra katari hírtelevíziónak azt mondta, nem kizárt, hogy Kadhafi beveti a rendelkezésére álló vegyi és biológiai fegyvereket a távozását követelők ellen. A miniszter szerint Kadhafi nem fog habozni, hogy civilek ellen fordítsa a tömegpusztító fegyvereket. "A végén, ha már igazán sarokba szorult, mindenre képes lehet. Azt hiszem, feléget majd mindent maga mögött" - mondta Galil.

Az izraeli Háárec című napilap szerint ugyan Kadhafi 2003-ban beleegyezett, hogy felszámolja nukleáris és vegyi arzenálját és programjait, de az eszközöknek és anyagoknak csak körülbelül 50 százalékát pusztították el. A feltételezések szerint a rezsim körülbelül 9,5 tonna mustárgázt elraktározott.

Forrás: [origo]

Csütörtök este Kadhafi telefonon keresztül azt állította az állami televízióban, hogy az ellene vonulók valójában bedrogozott fiatalok, akik radásul Oszama bin Laden irányítása alatt állnak.

Nemzetközi összefogás

Az egyre elhúzódó erőszak és káosz miatt nemzetközi összefogást sürget Barack Obama amerikai elnök. Obama felszólította Olaszországot, Franciaországot és Nagy-Britanniát, hogy működjenek vele együtt a helyzet rendezése érdekében. A felek minden lehetséges eszközt, így szankciók bevezetését, repülési tilalmi övezet kijelölését is fontolgatják, sőt a Fehér Ház egyik szóvivője arra a kérdésre, hogy felmerült-e katonai beavatkozás, azt válaszolta, nem lehet kizárni a "kétoldalú lehetőségeket". Az ENSZ Biztonsági Tanácsa pénteken napközben ül össze legközelebb, hogy megvitassa a lehetőségeket a helyzet rendezésére.

Catherine Ashton, az Európai Unió külügyi főképviselője pénteken az uniós védelmi miniszterek gödöllői informális tanácsülése előtt azt mondta, az EU nem tervez katonai akciót, de megfontolja szankciók bevezetését. Az EU repülési tilalmat, fegyverembargót és a líbiai kőolaj és földgáz szállítására, értékesítésére vonatkozó szankciókat alkalmazhat.

Forrás: AFP/

Líbiában, amely Észak-Afrika leggazdagabb országa több mint egy hete tartanak a kormányellenes tüntetések. Annak hatására kezdtek tüntetni, hogy szomszédai közül Tunéziában és Egyiptomban is megbuktatták a diktátort. A 68 éves Moammer Kadhafi 42 éve irányítja Líbiát. A líbiai tüntetések hátteréről itt olvashat bővebben.

A tunéziai és egyiptomi forradalmak szinte az egész arab világban forrongásokhoz vezettek. Az [origo] címkeoldalain összegyűjtve megtalálja az egyiptomi forrongásokról, Tunéziáról, valamint Algériáról, Jemenről, Bahreinről és Iránról szóló cikkeinket is.

Ha szeretne többet tudni az arab forrongások által érintett országokról, klikkljen a térképre! Az egyes országokra kattintva megtudhatja, hogy mit érdemes tudni róluk dióhéjban, mi történt ott eddig és az miért fontos, mitől lehet érdekes a továbbiakban.

http://www.origo.hu/s/teszt/tibikem/middle_east.html