Kadhafi szerint Bin Laden irányítja a bedrogozott líbiai tüntetőket

Vágólapra másolva!
A líbiai elnök továbbra is bedrogozott fiataloknak tartja a tüntetések résztvevőit, amelyeket szerinte az al-Kaida irányít. Közben a diktátor fia közleményt adott ki arról, hogy szívesen látják a külföldi újságírókat, de nem sokkal korábban líbiai vezetők még az al-Kaida embereinek tartották az országba illegálisan lépő tudósítókat.
Vágólapra másolva!

Moammer Kadhafi líbiai elnök szerint Oszama Bin Laden áll a forrongások mögött - írta a BBC. A diktátor al-Zavija városból intézett telefonon üzenetet az állami televíziónak, amelyet az élőben közvetített.

"Bin Laden (...) ő az ellenség, aki manipulálja az embereket. Ne inogjanak meg Bin Laden miatt" - fogalmazott Kadhafi. Hozzátette, hogy szerinte a tüntetőknek nincsenek saját követeléseik, azokat az al-Kaida terrorszervezet vezetője intézi.

"Mára egyértelművé vált, hogy az eseményeket az al-Kaida irányítja. A fegyveres fiatalokat, gyermekeinket az Amerika és a Nyugat által üldözött emberek irányítják" - mondta Kadhafi, hozzátéve, hogy a lázadók kevesen vannak. A tüntető tömeget továbbra is bedrogozott fiataloknak tartja Kadhafi, aki szerint Líbia azért más, mint Egyiptom vagy Tunézia, mert itt a helyi tanácsokban az emberek maguk döntenek sorsuk felől.

Közben a BBC tudósítása szerint Kadhafi Szaif nevű fia közleményt adott ki csütörtökön arról, hogy minden újságírót szívesen fogadnak Líbiában. "Holnap elmondjuk a világnak, hogy az ajtó nyitva áll az újságírók előtt, akik a világ minden részéről érkeznek. Ők és a diplomaták bárhova repülhetnek, aztán megmutathatják nekünk, hol vannak a bombázások, amelyekről beszélnek."

Nem sokkal korábban a BBC azt írta, hogy vezető líbiai hivatalnokok szerint azokat az újságírókat, akik illegálisan lépnek az országba, az al-Kaida embereinek tekintik, és letartóztatják őket. A CNN, az arab nyelvű BBC és az al-Arabija engedéllyel tudósít az országból.