A földi paradicsomtól a hasiskirályságig - Mit kell tudni a forrongó arab országokról?

Vágólapra másolva!
Melyik forrongó arab országot tartották a sumérok földi paradicsomnak, és melyik akart az EU tagjává válni? Hol került hatalomra az elnök egy autóbaleset miatt, és hol maradt el a "harag napja" érdeklődés hiányában? Melyik nép tüntetőinek van a legtöbb fegyvere, és hol veszélyezteti a lázongás a magyar olajat és szarvasmarhákat? Összeszedtük, mit kell tudni a forrongó országokról, és azt is, hogy melyik miért fontos és érdekes.
Vágólapra másolva!

Január óta megállíthatatlan hullámként söpörnek végig az arab világ országain a diktátorok ellen szervezett tömegtüntetések, amelyek hol politikusok és vezetők lemondásához, hol véres zavargásokhoz és káoszhoz vezettek. Immár közel egy tucat országban voltak forrongások, amelyek sokszor hasonlónak tűnnek, de más-más okokból kezdődtek, és máshogy is kezelték őket. Volt, ahol éhséglázadások váltak felkeléssé, máshol a vallási ellentétek törtek a felszínre, és miközben a diktátorok egy része géppuskával lőtte a tüntetőket, mások gyümölcslevet osztogattak a demonstrációkon.

Az arab forrongások miatt rengeteg olyan ország került a figyelem középpontjába, amelyekről a hétköznapok során keveset hallunk, ezért ahogy szaporodnak a lázongások, úgy lesz egyre nehezebb követni az eseményeket. Hogy olvasóink ne vesszenek el teljesen az újabb és újabb forrongások között, az [origo] összegyűjtötte, hogy melyik lázadó országról mit kell tudni dióhéjban, hogy miért lehet az adott ország fontos a jövőben, és mitől érdekesek, izgalmasak az ott folyó események. Az alábbi térképen az egyes országokra kattintva képbe kerülhet, hogy hol mi történik és miért.

http://www.origo.hu/s/teszt/tibikem/middle_east.html