Az okos, a brutális és a playboy - ismerje meg a Kadhafi-családot!

Kadhafiék
Vágólapra másolva!
A felejthető tehetségű focistától a Beyoncé-rajongó playboyon át a jótékonykodó értelmiségiig sokféle figura megtalálható a Líbiában mintegy negyven éve uralkodó Moammer Kadhafi családjában. Közös bennük, hogy mindannyian az államból élnek, de a pénzért gyakran egymással is szembeszállnak. Ki kicsoda az önjelölt filozófus és ingadozó hatalmú államférfi, Moammer el-Kadhafi családjában?
Vágólapra másolva!

Több mint egy órás beszédben taglalta, hogy miért nem mondhat le, és miért kell mindenkinek az utcára vonulnia a rendszerellenes tüntetőkkel szemben Moammer el-Kadhafi líbiai vezető kedden. Kadhafi országát sem kerülte el az arab forradalmi hullám, a zsoldosainak véres akcióival dacoló tüntetők haragját pedig minden bizonnyal táplálja a Líbiát uraló család fényűző életstílusa is.

Az 1942-ben Szirte sivatagos részén született líbiai vezető 1969 óta van hatalmon, miután vértelen puccsal megdöntötte a király, I. Idrisz hatalmát. Ő Afrika és az arab világ leghosszabb ideje hatalomban lévő vezetője, de nem csak emiatt emelkedik ki a többiek közül. Szeszélyes viselkedése, látványos ruhái és női testőrei miatt is kirívó jelenség, és rajta kívül csak kevesen mondhatják el magukról, hogy saját maguk alapozták meg rendszerük ideológiáját: Zöld könyvében lerakta az arab szocializmus alapjait, amelyet dzsamahiríjának, tömegállamnak nevez, ahol a hatalmat elvileg népi tanácsok gyakorolják.

Az ellene jelenleg folyó lázadást szinte előrevetítette A falu, a falu, a Föld, a Föld és az űrhajós öngyilkossága című (nemzetközi kiadásban: Szökés a pokolba és más történetek) novelláskötetben. A nemzetközi kiadás címadó novellájában naivan felnevelkedő beduin fiúcskaként írja le magát, akinek a feladata a világ - legalábbis arab részének - jobbá tétele, és akit a "tömegek zsarnoksága" előbb a magasba emel mint megmentőt, majd később kegyetlenül porba vet, és végül a pokolba kell menekülnie (bővebben itt).

A Wikileaks által kiszivárogtatott amerikai diplomáciai jelentések szerint Kadhafi hipochonder alkat, aki fél a víz fölött repülni, gyakran böjtöl hétfőnként és csütörtökönként, nagy lóverseny- és flamenco-tánc rajongó, és egyszer még a "kultúra királya" jelzőt is magára aggatta. Furcsa szokásai közé tartozott, hogy mindenhova elkísérte egy "érzéki szőkeség" - ukrán származású személyi ápolóinak egyike.

Forrás: AFP

Amikor 2008-ban Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter ellátogatott Líbiába (előtte 1953-ban járt ott utoljára az USA külügyminisztere), az amerikai nagykövetség figyelmeztette, hogy Kadhafi "hírhedten szeszélyes", kerüli a szemkontaktust, és akkor se csodálkozzon, ha időnként hosszú, kínos hallgatásba burkolózik. "Önjelölt intellektuel és filozófus, aki évek óta alig várja a lehetőséget, hogy megossza önnel véleményét a világ ügyeiről" - idézte a Rice számára készült jelentést a New York Times.

Első felesége

Fatiha, iskolai tanárnő, házasságuk előtt állítólag nem is találkoztak. Tőle egy fia született Kadhafinak, Muhammad. A nőtől azonban fél év után elvált.

Első fia, Muhammad

Forrás: AFP

A líbiai olimpiai bizottság, a líbiai posta és az állami telekommunikációs társaság vezetője. Utóbbi a fő mobiltelefon- és műholdas szolgáltató az országban.

Második felesége, Szafia

Forrás: AFP

Szafia Farkas Kadhafi hét vér szerinti gyermekének anyja, de a pár két további gyereket is örökbe fogadott: Miladot és Hannát. Hanna 1986-ban Tripoli amerikai bombázásában életét vesztette. Szafia egyik lánytestvére Kadhafi egyik régi harcostársához ment feleségül.

Szejf al-Iszlám

A 38 éves, angolul kitűnően beszélő fiú a patinás London School of Economicson végzett, állítólag Líbia gazdaságának nyitottá tételén fáradozott. Ő irányítja Kadhafi nemzetközi jótékonysági alapítványát, amely többször is közreműködött muszlim szélsőségesek túszainak tárgyalásos kiszabadításában, elsősorban a Fülöp-szigeteken - írja róla a BBC. A fiú 2006-ban kritikákkal illette apja uralmát, emiatt elhagyta az országot, de később hazatért. Líbia modern arcának számít, de 2008-ban közölte, hogy nem érdekli a hatalom öröklése. A kormányellenes tüntetések hevében televíziós beszédet mondott, amelyben a polgárháborús veszélyre figyelmeztetett.

Forrás: AFP

A fiú a Wikileaks által kiszivárogtatott amerikai diplomáciai jelentések szerint igyekezett távol tartani magát a helyi ügyektől, inkább Új-Zélandon vadászott, és a jótékonysági szervezeten keresztül adományokat juttatott a haiti földrengés áldozatainak. Egy tavalyi nagyköveti jelentésben azt írják róla, hogy sok líbiai fiatal tekintette követendő példaként, kulturáltsága és végzettsége miatt, illetve azért is, mert úgy érezték, jót akar Líbiának.

Mutasszim

A líbiai hadsereg alezredese, korábban állítólag puccsot kísérelt meg apja ellen, és elmenekült az országból, de később megbocsátott neki Kadhafi, és hazatérhetett. Jelenleg nemzetbiztonsági tanácsadó, és saját egysége van a hadseregben. Mutasszim hírhedt költekezéseiről: 2008-ban 1,2 milliárd dollárt követelt a líbiai nemzeti olajcég vezetőjétől, hogy felállíthassa saját milíciáját, 2009-ben 1 millió dollárt fizetett Mariah Careynek, hogy elénekeljen négy dalt egy általa szervezett partin a karibi St. Barts szigeten. Tavaly Beyoncét és Ushert hívta meg dalolni ugyanoda.

Forrás: AFP

Költekező életstílusán sok helyi is megbotránkozott - olvasható a Wikileaks által kiszivárogtatott amerikai diplomáciai jelentésekben.

Kadhafi utódlásával kapcsolatban eddig két családtag neve merült fel komolyan: Szejf al-Iszlamé és Mutasszimé. A Le Figaro elemzése szerint Kadhafi mindig tartózkodott attól, hogy egyértelművé tegye, kit is látna szívesen saját utódaként, és ez a tartózkodás azt eredményezte, hogy még az Egyesült Államokban sem tudták kideríteni, melyik fiút kezeljék potenciális államfőként - így mind a két fivért trónörökösnek kijáró tisztelettel fogadták. Szejfet George W. Bush elnök, Mutasszimot pedig Hillary Clinton külügyminiszter.

Szaadi

Forrás: AFP

Szaadi, a líbiai hadsereg parancsnokának lányát vette feleségül. Korábban focizott, rövid ideig játszott az olasz első osztályban is. A líbiai labdarúgó-szövetség vezetője, előtte a nemzeti válogatott kapitánya volt. Érdekeltségei vannak a filmiparban is, a BBC szerint 100 millió dollárt fektetett be egy filmes alapítványba, amely elsőként újra akarta forgatni A kísérlet című német filmet (a filmet az 1971-es hírhedt stanfordi börtönkísérlet alapján forgatták, amelynek során a fogságban való viselkedést vizsgálták, önkéntesek vállalták a rabok és őreik szerepét is. A kísérletet idő előtt megszakították, mert félő volt, hogy a résztvevők kárt tesznek egymásban).

Hannibal

Az olajexportra szakosodott líbiai tengeri szállítmányozási társaság munkatársa. Hírhedten erőszakos férfi, többször is megverte a hozzá közelálló nőket. 2005-ben állítólag Párizsban bántalmazta terhes barátnőjét, de a Wikileaks által kiszivárogtatott amerikai diplomáciai jelentések szerint később előfordult, hogy Londonból kellett elmenekülnie, miután megverte feleségét, Alinát. A nőt csak Ajisa, Kadhafi lánya tudta lebeszélni arról, hogy szándékos bántalmazás miatt tegyen feljelentést a rendőrségen, ehelyett rávette, hogy azt mondja, balesetben sérült meg.

Forrás: AFP

Hannibalt 2008-ban Genfben letartóztatták, miután két szolgálója bántalmazással vádolta meg. Később ugyan óvadék ellenében szabadon bocsátották, de az incidens diplomáciai feszültséget okozott Svájc és Líbia között: Libia bojkottálta a svájci termékeket, cégeket, és diplomatáját is visszahívta Bernből. Hannibal szerint Svájc egy maffia, amelyet fel kell bomlasztani.

Szejf al-Arab

Az egyik legfiatalabb fiú, a közelmúltban Németországban, Münchenben tanult, de többször is összetűzésbe keveredett a törvénnyel. Egyszer a közlekedési rendőrök büntették meg, mert túl hangos volt Ferrarijának kipufogója a Daily Telegraph szerint. Egy alkalommal verekedésbe is keveredett a müncheni "4004" nevű klubban, miután barátnője - nem tudni miért - sztriptízbe kezdett, és a kidobók el akarták távolítani, mire az ifjú Kadhafi nekik esett.

Forrás: REUTERS
Szafia és a gyerekek 1986-ban

Khamisz

Rendőrtiszt, akinek saját különleges egysége van. Az amerikai diplomáciai iratok szerint ez a csapat számít a rezsim fő véderejének. A BBC szerint Oroszországban kapott katonai kiképzést, és állítólag az ő feladata volt a bengázi lázongás leverése.

Ajisa

Forrás: AFP

Ügyvéd, aki Szaddám Huszein védőinek egyike volt. 2006-ban apja egyik unokatestvéréhez ment feleségül.

Fogadott fia és unokaöccse, Milad Abuztaia

A fiú 1986-ban, az amerikai bombázások idején megmentette Kadhafi életét.

Gaddafi Incorporated

A Wikileaks által kiszivárogtatott amerikai diplomáciai jelentésekben Kadhafi családját csak úgy emlegetik, mint egy céget: Gaddafi Incorporated (Egyesült Kadhafiak). Egy 2006-os jelentés szerint szinte minden gyereknek és bizalmasnak bőven jut a nemzeti olajexport bevételeiből, de gyakran huzakodnak egymással az államtól megszerezhető busás bevételekért. Éles küzdelem alakult ki például a három fia között is, hogy profitálhassanak egy új Coca-Cola-franchise-ból. A sorozatos és szaporodó botrányok elég alapanyagot szolgáltatnának egy líbiai szappanoperához - idéz egy kiszivárgott jelentést a New York Times.

Líbiában egy hete tartanak a kormányellenes tüntetések, és hétfőre elszabadult a pokol: a hatalom bevetette a fegyveres erőket a tüntetők ellen. A szerdai eseményekről itt talál cikket, az elmúlt napok eseményeiről korábbi percről-percre frissített tudósításunkban olvashat, a hétfői eseményekről pedig itt találja összefoglalónkat.

Líbia Észak-Afrika leggazdagabb országa. Az országban annak hatására kezdtek tüntetni a hét elején, hogy szomszédjai közül Tunéziában és Egyiptomban is megbuktatták a diktátort. A 68 éves Moammer Kadhafi 42 éve irányítja Líbiát. A líbiai tüntetések hátteréről itt olvashat bővebben.

A tunéziai és egyiptomi forradalmak szinte az egész arab világban forrongásokhoz vezettek. Az [origo] címkeoldalain összegyűjtve megtalálja az egyiptomi forrongásokról, Tunéziáról, valamint Algériáról, Jemenről, Bahreinről és Iránról szóló cikkeinket is.