Minden irányból szorongatják Kadhafit

Vágólapra másolva!
Elvesztette a keleti országrészt, kormánya sok tagját és diplomatái jelentős részét Moammer Kadhafi líbiai vezető. Szerdán állítólag már egy nyugati város is lerázta magáról uralmát, miközben a főváros utcáin még hozzá hű zsoldosok fosztogatnak és lövöldöznek. Leállt az olajexport, nem működnek a kikötők, a külföldi államok nagy erőkkel igyekeznek biztonságba juttatni állampolgáraikat Líbiából, amelynek keleti felében már népbíróságok készülnek ítélkezni Kadhafi elfogott zsoldosai felett.
Vágólapra másolva!

Kadhafi hívei által fizetett külföldi zsoldosok lövöldöztek szerdán is a líbiai fővárosban. A Wall Street Journal jelentése szerint miközben a fővárosban még folyik az utcai harc, az északnyugati Miszurata város feletti uralmat már átvették a kormányellenes tüntetők. Az emberek dudaszóval és a Kadhafi-rezsim előtti királyság zászlainak lengetésével ünnepelnek. Egy helyi orvos szerint a Kadhafi-rezsim intézményei elleni akciókban hatan vesztették életüket a tüntetők közül, és kétszázan sebesültek meg.

Ha a meg nem erősített jelentések igazak, akkor Miszurata lehet az első város az ország nyugati felében, ahol elbukik a rezsim. A királyság zászlait már a Tripoli közelében fekvő Zavijában is lengetik a Facebookra feltöltött videók szerint, míg mások barikádokat építenek Tripoli egyik terén. A kormányellenes tüntetések eddig az ország keleti felére voltak jellemzőek.

Kelet elesett

A BBC Líbia keleti felében tartózkodó tudósítója szerint az ott élők úgy vélik, hogy a kormány hatalma már csak néhány elszigetelt térségben érvényesül, például a főváros, Tripoli egyes részein és a délen fekvő Szabhában. A keleti térséget már a kormányellenes tüntetők és a hadsereg hozzájuk csatlakozott egységei ellenőrzik - írja a BBC.

Az NBC Líbiában tartózkodó tudósítója, Richard Engel a Twitteren jelentette, hogy Tobrukban több laktanya is leégett, és Bengáziban szerdára tömegtüntetést szerveznek, ugyanakkor még mindig sokan tartanak keletre, az egyiptomi határ felé.

Forrás: AFP

Ben Wedeman, a CNN tudósítója Dernából jelentette, hogy az összes kormányzati - a rendőrőrs, a titkosrendőrség, a rendőrakadémia - épületét felgyújtották, és sok katona esett a Kadhafi-ellenes tüntetők fogságába.

A baidai csata

A Wall Street Journal pedig Baidából jelentette, hogy szerdán a helyi repülőtérért vívott harcban elfogott 300-350 Kadhafi mellett harcoló katonát - helyiek szerint más afrikai államokból származó zsoldosokat - népbíróság elé akarják állítani, és mindenki arra számít, hogy halálbüntetés vár rájuk. A városban előzőleg a tüntetések ellen könnygázt és más nem halálos eszközöket bevető rendőröket felváltották a Khamis-brigádok - Kadhafi egyik fiának speciális egysége - akik mindenkire éles lőszerrel lőttek. Ekkor a rendőrség is ellenük fordult, a csapat a reptérre húzódott vissza, ahol megostromolták őket. A többnapos ostrom, alkudozás és csapda után végül kedden megadásra kényszerítették őket.

A Reuters a Kurina helyi lapra hivatkozva azt jelentette, hogy Bengázinál lezuhant egy líbiai vadászgép, amelynek személyzete előtte katapultált, mert nem akarták végrehajtani a parancsot, hogy bombázzák a várost.

Elfogy a kormány

Nem csak a katonák fordítanak azonban hátat Kadhafinak. Diplomaták, katonai parancsnokok mondtak le, kedden a líbiai rendőrfőnök és a belügyminiszter is bejelentette távozását. A Wall Street Journal szerint a protokollminiszter és az igazságügyi miniszter is követte az előbbiek példáját. A kormány fogyásával az ország jelentős részének ellenőrzése így a kisebb-nagyobb helyi törzsek kezébe kerül.

A felkelésben eddig meghaltak számáról egymásnak ellentmondó adatok láttak napvilágot: a BBC háromszáz halottról tud, míg Franco Frattini olasz külügyminiszter szerdán azt közölte, hogy ezer ember veszthette életét az összecsapásokban. Frattini menekültáradattól is tart, az olasz Corriere della Serának azt mondta, háromszázezer líbiai menekültre számít, ha Kadhafi rezsimje elbukik.

Nemzetközi nyomás

Növekszik a nemzetközi nyomás is: az ENSZ Biztonsági Tanácsa még kedden nyilatkozatban követelte, hogy Kadhafi mondjon le az erőszakról, az Arab Liga pedig felfüggesztette Líbia tagságát a véres események miatt. Nicholas Sarkozy francia elnök gyors és konkrét szankciók bevezetésére szólította fel az EU-t, és azt is javasolta, hogy függesszék fel a kapcsolatokat a Kadhafi-rezsimmel.

Az országban működő cégek sorra beszüntették működésüket, az olajcégek közül utolsóként a francia Total állította le ottani üzemeit. Nem üzemelnek az olajszállításban fontos kikötők: Bengázi, Tripoli, Zavija, Miszurata.

Forrás: Reuters
Menekítik a külföldieket

Eközben minden ország igyekszik kimenekíteni állampolgáraikat Líbiából. Franciaország, Törökország és Oroszország repülőgépeket és fregattokat, Nagy-Britannia hadihajót küldött, hogy készen álljanak egy esetleges tömeges evakuációra. Az USA állami pénzen bérel kompot, hogy állampolgárait szerdán Máltára menekítse. Kína és India is igyekszik megszervezni állampolgárai kimenekítését. Egy amerikai, akinek Bécsbe sikerült eljutnia, arról számolt be az AP-nek, hogy a tripoli repülőtéren hatalmas káosz volt. "A repteret ellepte a tömeg, el sem hinnék, mennyi ember volt ott." Egy Portugáliába kijutott brit szerint sok tucatnyi honfitársa nem mer elindulni szállásáról a tripoli reptérre, mert félnek az utcákon fosztogató katonáktól.

Líbiában egy hete tartanak a kormányellenes tüntetések, és hétfőre elszabadult a pokol: a hatalom bevetette a fegyveres erőket a tüntetők ellen. Az elmúlt napok eseményeiről korábbi percről-percre frissített tudósításunkban olvashat, a hétfői eseményekről pedig itt találja összefoglalónkat.

Líbia Észak-Afrika leggazdagabb országa. Az országban annak hatására kezdtek tüntetni a hét elején, hogy szomszédai közül Tunéziában és Egyiptomban is megbuktatták a diktátort. A 68 éves Moammer Kadhafi 42 éve irányítja Líbiát. A líbiai tüntetések hátteréről itt olvashat bővebben.

A tunéziai és egyiptomi forradalmak szinte az egész arab világban forrongásokhoz vezettek. Az [origo] címkeoldalain összegyűjtve megtalálja az egyiptomi forrongásokról, Tunéziáról, valamint Algériáról, Jemenről, Bahreinről és Iránról szóló cikkeinket is.