Obama: Véget kell vetni a gyalázatos vérontásnak Líbiában

Vágólapra másolva!
Barack Obama amerikai elnök felszólította a líbiai kormányt, hogy vessen véget az erőszaknak, Hillary Clinton külügyminiszter pedig azt mondta, az amerikai kormány a nemzetközi közösséggel együtt kíván fellépni Líbiával szemben.
Vágólapra másolva!

"A líbiai kormányzatnak haladéktalanul véget kell vetnie a gyalázatos és elfogadhatatlan vérontásnak" - jelentette ki szerdán Washingtonban Barack Obama amerikai elnök, aki a nyilvánosság előtt először beszélt a líbiai válságról. Az elnök hozzátette: a líbiai vezetésnek tiszteletben kell tartania az ország népének olyan egyetemes szabadságjogait, mint a békés gyülekezéshez való jog, a szólás szabadsága és az ember saját sorsának meghatározásához való joga.

"Ezek emberi jogok. Elvitathatatlanok. Minden országnak tiszteletben kell őket tartania. És nem lehet őket erőszak vagy elnyomás útján megtagadni" - fogalmazott Barack Obama, aki egyúttal közölte, az erőszakos líbiai cselekmények megsértik a nemzetközi és az általános erkölcsi normákat. Obama elmondta, hogy kormánya a helyzettel kapcsolatban mérlegeli a fellépés minden változatát, mind önállóan, mind pedig a nemzetközi összefogás alapján, s méltatta az ENSZ Biztonsági Tanácsának kedden egyhangúlag meghozott határozatát, amely az erőszak beszűntetésére szólította fel Líbiát.

Barack Obama bejelentette, hogy Bill Burns külügyi államtitkárt Európába és a közel-keleti térség országaiba küldi, hogy konzultációkat folytasson a líbiai helyzetről, Hillary Clintont külügyminisztert pedig - aki a beszéd idején az elnök oldalán állt a Fehér Házban - jövő hétfőn az Emberi Jogok Tanácsának genfi ülésére.

Hillary Clinton - magyar idő szerint szerdán este - Barack Obama beszéde előtt azt mondta: a líbiai kormánynak felelnie kell az erőszakért". Az amerikai külügyminiszter hozzátette: az amerikai kormány minden lehetőséget számításba vesz Líbiával kapcsolatban. Clinton hozzátette: Washington a nemzetközi közösséggel közösen kíván cselekedni, illetve azt is közölte, hogy más, Tripolival szorosabb viszonyban lévő államok nagyobb befolyással lehetnek az ottani eseményekre. A külügyminiszter Líbia azonnali elhagyására szólította fel az amerikai állampolgárokat.