Több tízezer kormányellenes tüntető vonul a bahreini főváros utcáin

Vágólapra másolva!
Folytatódtak a kormány lemondását követelő tüntetések Bahrein fővárosában, el-Manámában: szemtanúk szerint kedden több tízezer ember tiltakozott.
Vágólapra másolva!

Százezernél is több tüntetőt várnak a Bahrein fővárosába, el-Manámába, ahol folytatódtak a kormányellenes tüntetések. A Guardian című brit lap internetes oldalán egy szemtanú arról számolt be, hogy a Gyöngy térről indult tüntetéshez már több tízezren csatlakoztak. A tüntetők szerint a világsajtó keveset foglalkozik a bahreini eseményekkel, és ezzel szerintük a királyi családot támogatja.

A tüntetők a megmozdulás hét síita mártírjának képeit tartották a magasba, és a rezsim végét, illetve az országot vezető al-Kalifa szunnita uralkodócsalád lemondását követelték. A felvonuláson több nő is részt vett. A rendőrség nem vonult ki a helyszínre, de egy helikopter átrepült a tiltakozók felett.

A Perzsa-öbölben fekvő Bahreinben múlt hétfőn kezdődtek a tüntetések, amelyek kedden erősödtek fel, miután hétfőn, majd kedden is meghalt egy ember a rendőrökkel való összecsapásokban. Kedd óta a Gyöngy téren állandó tüntetést hirdettek a tiltakozók, és több ezren töltötték a téren békésen az éjszakát. A demonstrálók a kormányfő távozását, új alkotmányt és jobb életkörülményeket követeltek. (Az arab forradalmak mintájára indult bahreini tüntetés okairól itt olvashat.)