Nem indul újra a hatalomért a szudáni elnök

Vágólapra másolva!
Ha lejár jelenlegi mandátuma, nem jelölteti magát ismét, jelentette be szóvivője útján Omár Hasszan al-Basír szudáni elnök. Basír ezzel azt igyekszik megelőzni, hogy a szudániak is kövessék a diktátoraikat elűző egyiptomiak és tunéziaiak példáját.
Vágólapra másolva!

Nem indul újra az elnöki posztért Omár Hasszan al-Basír szudáni elnök. Ezt az országot 1989 óta irányító elnök egyik szóvivője közölte még hétfőn. Basír - aki ellen háborús bűnök miatt nemzetközi elfogatóparancsot adott ki a Hágai Nemzetközi Törvényszék - szóvivője szerint közölte, esélyt kell adni a következő generációnak.

Basír tavaly nyerte meg legutóbb az elnökválasztást, amely azonban egyáltalán nem felelt meg nemzetközileg elfogadott normáknak. Hivatalosan 2015-ig ő az elnök. Egy, a New York Times-nak nyilatkozó kartúmi politológus, at-Tajib al-Abajdín szerint a bejelentés hátterében egyértelműen a térségben zajló események húzódnak. Al-Abajdín azonban úgy vélte, ha komolyan távozni akarna a hatalomból, akkor Basír maga vagy egy hozzá közel álló politikus jelentené ezt be, nem pedig a szóvivője.

A tunéziai és az egyiptomi események hatására, akárcsak az egész arab világban, Szudánban is tüntetések kezdődtek, amelyeket a rendőrség vert szét. Internetes közösségi oldalakon szudániak ezrei követelik Basír távozását, és követni akarják a két, diktátorát elűző ország példáját. Szudánban a déli országrész elszakadása miatt is feszült a helyzet, Dél-Szudán elszakadásáról a januárban tartott népszavazáson döntöttek.