Nem látott mesterlövészeket a nagykövetség tetején a líbiai magyar nagykövet

Vágólapra másolva!
Semmi sem igaz abból az információból, hogy a magyar nagykövetség tetejéről lőttek volna a tüntetőkre Tripoliban - mondta az [origo]-nak Marton Béla, Magyarország líbiai nagykövete. A diplomata szerint keddre a hadsereg nyugalmat teremtett a líbiai fővárosban, "de hogy milyen áron, azt nem tudni".
Vágólapra másolva!

Cáfolta az [origo]-nak Marton Béla líbiai magyar nagykövet azt a Twitteren terjedő információt, amely szerint a hétfői tripoli zavargások során a magyar nagykövetség tetejéről lőttek volna a tömeg közé mesterlövészek. "A hajam égnek állt, amikor meghallottam" - mondta a nagykövet, aki szerint "semmi nem igaz" a pletykából, amely iszonyú károkat okoz a magyar érdekeknek, és teljesen fölöslegesen megijesztette a helyi magyarokat. Azt mondta, annyira alaptalan az információ, hogy még arra sincs ötlete, honnan eredhet.

A nagykövet szerint kedd reggelre már nyugalom volt Tripoliban, "hogy ez vihar előtti csend, vagy hosszabb távú lesz, nehéz megjósolni". A nagykövet szerint a városban hétfőn eluralkodott káosznak azt követően lett vége, hogy "ragyogóan felszerelt" katonák jelentek meg az utcákon, akik szétkergették a tüntetőket, és kedd hajnalra nyugalom lett. Reggel megindult a forgalom, többen megjelentek a munkahelyeiken, egy-két hivatalnokot is el lehetett érni.

"Hogy ennek mi volt az ára, azt nem tudni" - mondta Marton Béla, aki megerősítette, hogy hétfőn a katonaság éles lőszert is bevetett. Tripoli állítólagos bombázásáról szóló hírekre azt mondta, ő nem tapasztalta ezt, de ez nem zárja ki, hogy más városokban ne történt volna ilyen. A nagykövet a helyi médiára hivatkozva azt mondta, komoly katonai erők indultak az ország keleti felébe, hogy visszafoglalják a kormányellenes tüntetők által ellenőrzött városokat.

A nagykövet szerint hétfőn csaknem az összes Líbiában dolgozó magyar állampolgár hazatért, egy-két ember maradt. A vegyes házasságokban kint élők közül többen gondolkodnak azon, hogy Magyarországra utazzanak.

Forrás: REUTERS/Stringer
Forrás: REUTERS/Stringer

Líbiában közel egy hete tartanak a kormányellenes tüntetések, és hétfőre elszabadult a pokol: állítólag a légierő bombázta a tüntetőket Tripoliban, de az elnök fia szerint fegyverraktárakat lőttek. Helyszíni beszémolók szerint a katonák mindenkire lőttek az utcán. Moammer Kadhafi líbiai holléte sokáig ismeretlen volt, azt az információt, hogy Venezuelába menekült volna, később ő maga cáfolta egy késő este sugárzott rövid interjúban. Az aktuális líbiai eseményekről percről-percre frissített tudósításunkban olvashat a hétfői eseményekről pedig itt találja összefoglalónkat.

Líbia Észak-Afrika leggazdagabb országa. Az országban annak hatására kezdtek tüntetni a hét elején, hogy szomszédjai közül Tunéziában és Egyiptomban is megbuktatták a diktátort. A 68 éves Moammer Kadhafi 42 éve irányítja Líbiát. A líbiai tüntetések hátteréről itt olvashat bővebben.

A tunéziai és egyiptomi forradalmak szinte az egész arab világban forrongásokhoz vezettek. Az [origo] címkeoldalain összegyűjtve megtalálja az egyiptomi forrongásokról, Tunéziáról, valamint Algériáról, Jemenről, Bahreinről és Iránról szóló cikkeinket is.