Tüntetők haltak meg Jemenben és Irakban

Vágólapra másolva!
Irakban és Jemenben is volt halálos áldozata a kormányellenes tüntetők és a hatóságok vasárnapi és hétfői összecsapásának. Irakban egy 17 éves fiú vesztette életét.
Vágólapra másolva!

Meghalt egy 17 éves fiú vasárnap este az iraki Kurdisztánban, további 48 tüntető pedig megsérült, amikor a rendfenntartó erők összecsaptak a tüntetőkkel. Ugyancsak egy áldozata van egy hétfői jemeni tüntetésnek, kórházi források szerint a biztonsági erők lőttek le egy kormányellenes tüntetőt.

Az iraki Kurdisztán második legnagyobb városában, Szuleimáníjában öt napja tartanak a tüntetések, a rendőrség hétfői közlése szerint körülbelül 2000 ember vett részt városszerte az elszórt tüntetéseken, amelyeket a kurd biztonsági erők a levegőbe lövöldözve oszlattak fel, ekkor vesztette életét egy 17 éves fiú.

Eközben egy öngyilkos merénylő autóba rejtett pokolgépet robbantott fel a közép-iraki Szamarra városában egy rendőrségi épület előtt. A merényletben tíz ember meghalt, és tizenhatan megsebesültek.

A jemeni Ádenben tizenkettőre emelkedett az öt napja tartó tiltakozások halálos áldozatainak száma, amikor a biztonsági erők lelőttek egy kormányellenes tüntetőt hétfőn. Ali Abdalláh Száleh 32 éve hivatalban lévő jemeni elnök a hónap elején a tiltakozások hatására még azt ígérte, hogy nem indul újabb elnöki mandátumért, hétfői sajtóértekezletén viszont úgy fogalmazott, hogy "csak az urnák eredménye alapján" távozik.

Hétfőre virradóra a fővárosban, Szanaában diákok ülősztrájkot kezdtek a helyi egyetem előtt; a teret az egyiptomi kormányellenes tüntetésekre utalva átnevezték Tahrír (Felszabadulás) térnek.